25. Oktobris 2011 /NR. 43 (690)
Numura tēma
Vai Saeimas deputāts var dot svinīgo solījumu latgaliski
5
Par zvēresta došanas procedūru un latgaliešu valodas statusu oficiālajā saziņā Latvijā
Daugav’ abas malas Mūžam nesadalās: I Kurzeme, i Vidzeme, I Latgale mūsu. Laime, par mums lemi! Dod mums mūsu zemi! Viena mēle, viena dvēsle, Viena zeme mūsu. (Rainis. Daugava)
Foto: Boriss Koļesņikovs

Plašu sabiedrības rezonansi guva 11. Saeimas pirmā sēde, jo radīja dažādu izjūtu gammu: izbrīnu – deputātu grūtības nolasīt Saeimas deputāta amata svinīgo solījumu; neizpratni – nevis deputātu dotais solījums, bet zvērests; pārsteigumu – svinīgā solījuma došana latgaliski; nosodījumu – deputātu apģērbs. Tik daudz emociju tikai par formu vien.

Satversmes 18. pants nosaka: "Saeimas locekļa pilnvaras iegūst Saeimā ievēlēta persona, ja tā Saeimas sēdē dod šādu svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Iveta
28. Oktobris 2011 / 11:54
0
ATBILDĒT
Lai ievērotu Sabiedriskās intereses, svinīgais solījums jāsniedz latviešu valodā. Es nesapratu šo deputātu latgaliešu valodā sniegto svinīgo solījumu.
Imants
27. Oktobris 2011 / 00:37
0
ATBILDĒT
Piekrītu juristam. Viļums ir karjērists, kam vienalga no kuras partijas, galvenais bija nonākt Saeimas krēslā. Igaunis (dziedošais) vispār liekas neko nesaprot no notiekošā un tiek izmantots no \"letgaļiem\".
Pauls
26. Oktobris 2011 / 18:06
0
ATBILDĒT
Vai šī fenomena pamatā nav nesenie grozījumi vēlēšanu likumā, atsakoties no lokomotīvju un pasažieru principa? Latgales vēlēšanu apgabala listes vairs nav integrētas kopējā partijas listē un sāk nākt ārā reģionālie jautājumi un idejas. Ja uz citiem novadiem tas varbūt tik strauji nav saskatāms, tad šeit sekas redzamas gana ātri. Kaut vai tas, ka Latgales līderu debatēs kandidāti nekautrējoties runā latgaliski. Un tas pat skaitās par labo toni, lai kandidētu no Latgales vēlēšanu apgabala.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties