28. Decembris 2010 /NR. 52 (647)
Tiesību prakse
Par atbilstīgu atlīdzinājumu nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā
1
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–233
2010. gada 24. novembrī

Likuma "Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu" 2. pants nosaka, ka zaudējumu atlīdzināšanas tiesiskais pamats ir attaisnojošs spriedums neatkarīgi no attaisnošanas motīviem, krimināllietas izbeigšana personu reabilitējošu apstākļu dēļ un administratīvā aresta atzīšana par nelikumīgu un administratīvās lietvedības izbeigšana.

Minētais likums nav tiesiskais pamats prasījumam par atbilstīgu atlīdzinājumu nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā, kas radies tiesvedības procesā citos gadījumos.

Tāpat kā jebkura cilvēktiesību norma, arī Satversmes 92. panta trešajā teikumā ietvertā tiesību norma ir piemērojama tieši un nepastarpināti.

Tā kā nav normatīvā regulējuma par to, kas sakarā ar indivīda prasību pārstāv valsti kā atbildētāju, tiesai par šādu pārstāvi ir pamats akceptēt valsts institūciju, uz kuru varētu attiekties tiesas nolēmums. Sadarbības valsts pārvaldē (Valsts pārvaldes iekārtas likuma 55. panta trešā daļa) iestāde var ierosināt citai iestādei sniegt tai atzinumu jautājumā, kas ietilpst atzinuma sniedzējas iestādes kompetencē.

Izšķirot strīdu par atlīdzinājumu nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā, tiesai jāizvērtē tiesvedībā pieļautais pārkāpums pamattiesību ievērošanas aspektā.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators referents V. Jonikāns, senatore A. Briede, senatore E. Vernuša, atklātā tiesas sēdē izskatīja civillietu sakarā ar prasītāja B.K. kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2009. gada 6. maija spriedumu B.K. prasībā pret Latvijas Republikas Finanšu ministriju par atlīdzības piedziņu.

Aprakstošā daļa

[1] B.K. 2006. gada 25. maijā cēlis tiesā prasību pret Finanšu ministriju, kurā, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 92. panta trešo teikumu, Civilprocesa likuma 5. panta piekto daļu, lūdzis piedzīt atlīdzību Ls 5100 apmērā.

Prasībā norādīts, ka Administratīvās apgabaltiesas tiesnese atteikusi izsniegt prasītājam iepriekšminētās tiesas 2006. gada 30. marta lēmuma tulkojumu prasītājam saprotamā krievu valodā, tādējādi nepamatoti aizskarot prasītāja tiesības pārsūdzēt tiesas nolēmumu kasācijas kārtībā.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Gara Speks
2. Decembris 2019 / 22:25
0
ATBILDĒT
TAS IR MANA LIETA UN MANAS KASĀCIJAS SŪDZĪBAS REZULTĀTS
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
VĒL ŠAJĀ TIESĪBU PRAKSĒ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties