4. Oktobris 2011 /NR. 40 (687)
Skaidrojumi. Viedokļi
Labas pārvaldības princips Uzņēmumu reģistra darbā
19
Atklāta un stabila prakse, pretimnākšana klientiem
Dr.iur.
Ringolds Balodis
galvenais valsts notārs 

Šajā “Jurista Vārda” numurā lasītāju vērtējumam tiek nodots kopskaitā jau četrdesmitais Uzņēmumu reģistra amatpersonas lēmums, kuru komentē pazīstami un autoritatīvi juristi praktiķi, kas vienlaikus ir arī tiesībzinātnieki. Ņemot vērā šo apaļo un, varētu pat sacīt, jubilejas skaitli, vēlos ne vien pateikties visiem līdzšinējiem ekspertiem par viņu ieguldījumu Uzņēmumu reģistra tiesību prakses veidošanā, bet arī vienlaikus norādīt uz vienu no būtiskākajiem principiem – labas pārvaldības principu, ko īstenojam savā praksē, akcentējot galvenās tā izpausmes reģistra darbā.

Uzņēmumu reģistrs (UR) vienmēr ir bijis orientēts uz sniegto pakalpojumu augsto kvalitāti un caurskatāmību lēmumu pieņemšanā. Tādēļ iestāde jau kopš tās izveidošanas ir centusies attīstīties, pastāvīgi uzlabojot sabiedrībai sniegto pakalpojumu kvalitāti, ātrumu un pieejamību. Faktiski UR kā viens no pirmajiem praksē ir īstenojis labas pārvaldības principu, kas ietver procedūru vienkāršošanu, padarot tās pieejamākas un ērtākas katram indivīdam.1

Neesmu utopists un domāju, ka brīdis, kad klientiem nebūs nevienas kritiskas piezīmes par valsts reģistrācijas procesu, lēmumu pieņemšanas ātrumu, iestādes mājaslapu, veidlapu kvalitāti, valsts notāru darbu un galvenā valsts notāra lēmumiem, nepienāks nekad. Par to, šķiet, nesapņo arī mani kolēģi UR, jo nekad nevar būt tik labi, lai nebūtu vēl labāk. Tomēr, cenšoties vienmēr un visur ar kritisku aci skatīties uz savu veikumu, gribētos ticēt, ka arvien vairāk tuvojas brīdis, kad pat kritiķi UR darbu vērtēs šādi: šī valsts iestāde, salīdzinot ar citām, pret cilvēkiem tomēr ir labvēlīgāka, arī apkalpošana ir patīkama un komunikācija iedvesmojoša, taču, pats galvenais, UR prakse ir prognozējama.

Nedomāju, ka tas ir pieticīgs sapnis, jo, manuprāt, prognozējamība šai kontekstā ietver šo labas pārvaldības principu, no kura izriet arī "taisnīgums" lēmumu pieņemšanā, "likumības" jeb "tiesību virsvadības" princips, izskatot lietas, "saprātīgums" – izsverot iesniegtos apsvērumus, "līdztiesība" –nešķirojot klientus pēc to statusa, kā arī "iecietība", uzklausot emocionālus iesniegumus. Tāpat, par spīti zemajam atalgojumam2 un materiāla stimula neiespējamībai, un, galvenais, absolūtas valsts vīzijas trūkumam par valsts pakalpojumu politiku3, spējam noturēt iestādi tādā līmenī, lai būtu lepni4 par to.

 

Atklātība lēmumu pieņemšanā

Publiskot savu praksi, proti, padarīt to ikvienam klientam pieejamu, UR sāka pirms vairāk nekā astoņiem gadiem.5 Tātad kopš 2003. gada 2. janvāra UR mājaslapā tiek ievietoti galvenā valsts notāra lēmumi, kas pamatā veido Uzņēmumu reģistra prakses pamatu. Faktiski ar šo brīdi var runāt par UR praksi mūsdienīgā izpratnē, kas balstās klientu paļāvībā uz UR lēmumiem.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
19 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
abdullah ibrahim
28. Novembris 2020 / 13:00
0
ATBILDĒT
Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
whatspp Number +918929490461
Mr Abdullah Ibrahim
Ramzan Muhammad
19. Novembris 2020 / 00:18
0
ATBILDĒT
What is your situation? *Need 100% financing *Can't verify income *Can't verify employment *Recently self employed *Bankruptcy Collections *Credit issues *Accumulated Bills Settlement * Personal Investment Project or Company Investment Projects e.t.c. Apply for a quick and convenient loan to pay off bills and debts, start a new business or refinance your projects and expand your business in this year at the cheapest interest rate of 1%. For more details email
us today via email:( inforamzanloan@gmail.com)

Email : inforamzanloan@gmail.com
Best Regards.
Mr Ramzan Muhammad
Maria Leydi
24. Oktobris 2020 / 00:41
0
ATBILDĒT
Laipni lūdzam: NOPIETNU UN GODĪGU INDIVIDUĀLU AIZDEVUMS TIEŠSAISTĒ.
Kredīta piedāvājums starp privātpersonām ātrais ātrais kredīts, lai izbeigtu jūsu rūpes mazāk nekā 72 stundu laikā. Jums ir aizliegta jūsu banka, un visi jūsu mēģinājumi citās un citās finanšu iestādēs līdz šim neko nedeva jūsu slikto kredītu vai citu dēļ. neuztraucieties, sazinieties ar mani, un mazāk nekā 72 stundu laikā ar saprātīgu likmi 2% gadā, un par jums piemēroto atmaksas laiku es jums izsniedzu aizdevumu, kas ietaupīs jūsu dzīvību. Lūdzu, sazinieties ar mani pa e-pastu: marialeydi06@gmail.com
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 16
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties