14. Janvāris 2020 /NR. 2 (1112)
Skaidrojumi. Viedokļi
Sankcijas un padomi uzņēmējiem
1
LL.M (Georgetown)
Katrīne Pļaviņa
Zvērināta advokāte ZAB "Vilgerts" 

2015. gadā pasauli pāršalca attēli, kā buldozeri Krievijā iznīcina Rietumeiropas izcelsmes pārtiku.1 Drīz Andrejs Orlovs vietnē YouTube publicēja dziesmu "Parmezāna nāve",2 kurā dažādi produkti dodas iekarot Krievijas tirgu un, piemēram, siers mirst pēc spīdzināšanas ar rīvi. Tā pasaule uztvēra Krievijas valdības reakciju uz Eiropas Savienībā un ASV noteiktajiem ierobežojošajiem pasākumiem tās amatpersonām pēc Krimas prettiesiskās aneksijas. Pašlaik arī Ķīna un ASV izmanto sankcijas kā vienu no ieročiem tirdzniecības karā.3 Šajās cīņās ierauti arī Latvijas uzņēmēji un pasūtītāji, kuriem jau pāris gadus ir pienākums sekot līdzi aktualitātēm pasaulē un atturēties no darījumiem ar sankciju sarakstos iekļautām personām. No 2016. gada Latvijā nacionālo un starptautisko sankciju, t.sk. ASV izdoto, izpildi regulē Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums (turpmāk – Likums). Vēlos izcelt dažus sankciju piemērošanas aspektus uzņēmējdarbībā un publisko iepirkumu jomā, kas praksē rada neskaidrības, un ieskicēt to risinājumu.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jūlija Kolomijceva
15. Janvāris 2020 / 17:12
0
ATBILDĒT
Labs raksts. Diskusija par datu aizsardzību Ārlietu ministrijas atbildes uz dažiem jautājumiem (https://www.mfa.gov.lv/arpolitika/par-eiropas-savienibas-ierobezojosiem-pasakumiem/biezak-uzdotie-jautajumi-un-atbildes
Sankciju pārbaudes un GDPR

37. Vai, veicot sankciju skrīningu (screening), ar partneru saistītās fiziskās personas jāinformē par to saskaņā ar GPDR 14.pantu?

Sankciju skrīningu paredz gan Sankciju likums, gan NILLTPFNL.

Savukārt tiem datu subjektiem, uz kuriem neattiecas NILLTPFNL, sankciju skrīningu veic atbilstoši Sankciju likumam. Veicot sankciju skrīningu (screening) saskaņā ar Sankciju likumu, datu subjekti ir jāinformē, sniedzot Regulas 14. pantā norādīto informāciju, ja personas dati nav iegūti no datu subjekta, vienlaikus ievērojot Regulas 14. panta 5. punktā noteiktos gadījumus, kuros informācija nav jāizsniedz.

38. Vai, veicot sankciju skrīningu (screening), fiziskajai personai ir tiesības iebilst pret datu apstrādi (GPDR 21.pants)? Vai, veicot sankciju skrīningu (screening), ir arī piemērojami GPDR 21., 24. un 35.panti?

Regulā nav noteikti īpaši izņēmumi attiecībā uz personas datu apstrādi, kas tiek veikta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildei. Līdz ar to Regulā noteiktās datu subjektu tiesības iebilst (Regulas 21. pants), Regulā noteiktā pārziņa atbildība (Regulas 24. pants), kā arī novērtējuma par ietekmi uz datu aizsardzību veikšanā, ievērojot datu apstrādes raksturu, apjomu, kontekstu un nolūkus, kas varētu radīt augstu risku fizisku personu tiesībām un brīvībām (Regulas 35. pants), kā arī citas Regulā noteiktās tiesības un prasības ir attiecināmas arī uz sankciju skrīningu (screening), ja vien normatīvajos aktos, ievērojot Regulas 23.pantā noteikto kārtību, nav paredzēta speciāla kārtība attiecīgo pasākumu īstenošanai.

Ņemot vērā, ka NILLTPFNL un Sankciju likumā nav paredzēts izņēmums ierobežot datu subjekta tiesības, veicot sankciju skrīningu, datu subjektam ir tiesības iebilst pret savu datu apstrādi atbilstoši Regulas 21. pantam. Vienlaikus norādāms, ka, arī gadījumā, ja normatīvajā aktā, ievērojot Regulas 23. pantā noteikto kārtību, nav paredzēta speciāla kārtība attiecīgo pasākumu īstenošanai, vairākām datu subjekta Regulā noteiktajām tiesībām ir paredzēti izņēmumi un ierobežojumi, piemēram, pārzinis, ievērojot Regulas 21. panta 1. punktā noteikto var turpināt personas datu apstrādi arī pēc datu subjekta iebildumu saņemšanas, ja pārzinis norāda uz pārliecinošiem leģitīmiem apstrādes iemesliem, kas ir svarīgāki par datu subjekta interesēm, tiesībām un brīvībām, vai lai celtu, īstenotu vai aizstāvētu likumīgas prasības.
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties