26. Janvāris 2021 /NR. 4 (1166)
Skaidrojumi. Viedokļi
Sociālais dzimums Stambulas konvencijā un Latvijas tiesību sistēmā
6

Neraugoties uz Eiropas Padomes konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu1 (turpmāk – Stambulas konvencija) mērķiem un aizsargājamām tiesībām, Eiropas Padomes dalībvalstīm, tajā skaitā Latvijai, konvencijā ietvertās saistības ir radījušas bažas. Lielākās diskusijas par Stambulas konvenciju rada tajā iekļautais sociālā dzimuma (dzimtes) jeb angliski gender jēdziens. Šis jēdziens nav vispārzināma un ierasta prakse un ir radījis daudz neskaidrību, tāpēc šajā un vēl vienā rakstā tiks padziļināti analizēta tā nozīme, saturs un atbilstība Satversmei.

Gender jēdziens

Pētot jautājumus par Stambulas konvenciju, autorei radās priekšstats, ka jēdzienu lietojumā netiek ievērota konsekvence, radot risku mainīt pateiktā jēgu.

Gan angliski, gan valstu nacionālajās valodās termini sex un gender bieži vien tiek jaukti, aizstājot tos ar vienu vārdu vai lietojot kā sinonīmus. Juridiski termins sex tiek lietots saistībā ar bioloģiskām, ģenētiski noteiktām atšķirībām starp vīrieti un sievieti. Citas atšķirības ir vairāk sociālas, un to apzīmēšanai tiek lietots termins gender. Praksē šos jēdzienus dažreiz ir grūti atšķirt, tāpēc akadēmiķi, tiesas un likumdevēji tos nenodala, padarot atšķirību neskaidru.2

Latviešu valodā vārds gender gramatiski tiek tulkots kā dzimte, taču var tikt lietots arī vārds "dzimums".3 Savukārt "dzimums" tiek tulkots kā sex vai sociālas konstrukcijas nozīmē gender.4 Arī Stambulas konvencijā un citos latviešu valodas avotos gender tiek tulkots gan kā sociālais dzimums, gan kā vienkārši dzimums. Tādējādi rodas neizpratne par to, kad tekstā ir domāts bioloģiskais un kad sociālais dzimums vai arī abi. Ņemot vērā šo apstākli, autore šajā un turpmākajos rakstos no avotiem atspoguļotajā informācijā terminu gender netulkos.

 

Sociālais dzimums starptautiskajās tiesībās

Jau sākotnēji jāmin, ka gender institūts nav nekas jauns, ir apzinātas ar to saistītās problēmas, tās tiek analizētas un veikti centieni to novēršanai – ne tikai reģionāli, kā to šobrīd dara Eiropas Padome, bet arī starptautiski – Apvienoto Nāciju Organizācijas (turpmāk – ANO) ietvaros. Ir izdoti dažādi dokumenti, bukleti, un jautājums ir aktuāls arī šajā cilvēktiesību aizsardzības līmenī.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs nodarbojas ar gender integrāciju, cīnās pret gender stereotipiem un uzsver to problemātiku.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Sociālais Napoleons
30. Janvāris 2021 / 21:37
4
ATBILDĒT
Pati ideja par to, ka cilvēks var izvēlēties savu dzimumu ir diezgan nesaprotama. Cilvēkam piedzimstot ir noteikts bioloģiskais dzimums un attiecībā uz to pārējie cilvēki reaģē kā pret vīrieti vai sievieti. Izvēlēties citu (sociālo) dzimumu (un rietumos tie nav tikai divi) ir tik pat neloģiski kā izvēlēties savu rasi vai vecumu. Sociālā rase un sociālais vecums ir tik pat leģitīma ideja kā sociālais dzimums. Ja vīrietis var pateikt, ka ir sieviete, kādēļ viņš nevar pateikt, ka ir trīsgadīga afroamerikāniete, nevis 40 gadus vecs baltais vīrietis? Soli pa solītim tuvojamies neprātam. Manuprāt šeit tolerance ir pārkāpusi jebkādas saprāta robežas.
Likums un kārtība > Sociālais Napoleons
1. Februāris 2021 / 10:17
12
ATBILDĒT
Lūdzu, izlasiet rastu, pirms ķerieties pie dzimuma maiņas vai rases un vecuma izvēles :)) nav tur nekā par 40 gadus vecu vīrieti, kurš grib kļūt par 3 gadus vecu āfrikānieti...
Raksts ir tieši par to, ka nav nekāda leģitīma pamata piepildīt konvencijas jēdzienu gender ar mežonīgām fantāzijām par to, cik daudziem dzimumiem vai dažādām dzīvnieku sugām tu gribi piederēt.
Neskatoties uz fundamentālo kristiešu un ultra konservatīvo nacionālistu slēptajām vēlmēm, nekā tāda Stambulas konvencijā nav.
Vienkārši nav. Nav un viss.
SOCIĀLAIS NAPOLEONS > Likums un kārtība
1. Februāris 2021 / 17:22
2
ATBILDĒT
Tas bija komentārs par pašu sociālā dzimuma ideju...
Arguments par 40 gadīgus vecu balto vīrieti ir analoģija starp dzimuma izvelēs brīvību un vecuma/rases izvēles brīvību (jo šīs ir bioloģiski nemaināmas lietas), nevis atsauce uz rakstā minēto. Pati ideja ir absurda.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 3
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties