Uzņēmumu reģistram grozīta likumdošanas bāze

Uzņēmumu reģistram grozīta likumdošanas bāze

Ceturtdien, 14.jūnijā, Saeima trešajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, atbalstot arī Uzņēmumu reģistra (UR) izstrādāto likuma grozījumu projektu. Tas nosaka komercreģistra piekritību Uzņēmumu reģistram (UR) un legalizē UR reģistrācijas žurnāla vešanu elektroniski.

Būtiskākie grozījumi skar likuma trešo nodaļu, to papildinot ar komercreģistra vešanas reglamentāciju. Paredzēts, ka ierakstus komercreģistrā izdara elektroniski, un elektroniski šie ieraksti tiek arī uzglabāti, turklāt tiem ir tāds pats juridiskais spēks kā UR valsts notāra lēmumam. Komerrceģistra vešanu UR uzsāks līdz ar Komerclikuma (KL) stāšanos spēkā. Tajā reģistrēs tos uzņēmumus, kas pārreģistrēsies atbilstoši KL prasībām.

UR likuma grozījumi legalizē arī šābrīža elektronisko UR reģistrācijas žurnālu. Tajā valsts notāri jau šobrīd elektroniski izdara ierakstus, un šie ieraksti tiek arī elektroniski uzglabāti.

“Kopš 1996.gada Uzņēmumu reģistrs kladīšu un rūtiņu burtnīcu vietā strādā atbilstoši jaunākajām informācijas tehnoloģijām — elektroniski izdarot ierakstus elektroniskā reģistrācijas žurnālā. Pašreiz modernākais ir Komercķīlu reģistrs, kurš darbojas on—line režīmā internetā. Tagad likums ir uzlabots atbilstoši informācijas sabiedrības laikmeta tendencēm,” atzīst UR galvenais valsts notārs Māris Gulbis.

Grozījumu vidū ir arī redakcionāli likuma uzlabojumi. Piemēram, likumā UR funkcijas papildinātas ar laulāto mantisko attiecību reģistrāciju; izšķirošās ietekmes reģistrāciju, ko UR jau faktiski uzsācis. Tāpat likumā tiks precizēts Valsts ieņēmumu dienesta nosaukums, nomainot jau novecojušo terminu “finansu inspekcija”.

UR likums ir spēkā no 1990.gada 1.decembra. Pēdējie grozījumi tajā bija izsludināti 1997.gada 2.decembrī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties