1. Aprīlis 2014 09:14
Jaunumi
Vairākkārtējas būvniecības regulējuma izmaiņas vienas sezonas laikā būtiski paaugstinās drošības riskus

Ja paliek spēkā šobrīd esošais būvniecības regulējuma izmaiņu laika grafiks, tad šīs būvniecības sezonas laikā tiks vairākkārt mainīti normatīvie akti, kas regulē būvniecības procesu. Tas savukārt būtiski palielinās drošības riskus šajā nozarē. Uz šiem riskiem jau ir norādījusi Tautsaimniecības padome (TSP) šā gada 19.marta sēdē, izskatot jautājumu par būvniecības regulējuma izmaiņām 2014. gadā.

TSP arī nolēma, ka pēc normatīvo aktu saskaņošanas un apstiprināšanas ir jānodrošina vismaz viena mēneša apmācību un sistēmas ieviešanas laiks pašvaldībās un valsts iestādēs. Tas nepieciešams, lai sagatavotu pašvaldību būvvalžu darbiniekus darbam ar jauno regulējumu un skaidrotu jaunā likuma un citu normatīvo aktu normas, neradot haosu būvniecības nozarē. Ņemot vērā to, ka jaunajā būvniecības regulējumā ir paredzētas būtiskas izmaiņas, svarīgi nodrošināt, ka, uzsākot aktīvu būvniecības sezonu, visas iesaistītās puses būtu kompetentas un sagatavotas kvalitatīvam darbam.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs ir norādījis, ka LDDK vairākkārtīgi ir aicinājusi Saeimu un valdību neatlikt Būvniecības likuma spēkā stāšanos. "Tomēr, ņemot vērā to, ka likums būtiski mainīs un ietekmēs visu biznesu – gan pasūtītājus, gan būvētājus, kā arī pašvaldību darbu, uzskatām, ka mums visiem ir jābūt elastīgiem savā domāšanā un arī tolerantiem. Ir jāsaprot, ka šogad ir pārejas periods starp veco būvniecības regulējumu un jauno regulējumu," viņš uzsvēra. Ņemot vērā izveidojušos situāciju, kā arī lai neapgrūtinātu uzņēmējdarbību un lai sagatavotu kvalitatīvu un pārdomātu regulējumu, LDDK uzskata, ka šobrīd ir jārod iespēja likumā noteikt pārejas periodu un dažiem aspektiem noteikt vēlāku spēkā stāšanās laiku.

Savukārt Latvijas Būvinženieru 25.kongress savā 27 marta rezolūcijā rosinājis atlikt jaunā Būvniecības likuma stāšanos spēkā līdz brīdim, kad, ņemot vērā nevalstisko profesionālo organizāciju priekšlikumus, būs pilnā apjomā pieņemti galvenie ar jaunā Būvniecības likuma īstenošanu saistītie Ministru kabineta noteikumi.

Šobrīd jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās ir paredzēta šā gada 1.maijā. Līdz tam Ministru kabinetam (MK) ir jāapstiprina gandrīz 20 MK noteikumi, kas attiecas uz šo likumu un turpmāk regulēs būvniecības procesu. Savukārt šā gada 1.jūlijā stāsies spēkā 29 Latvijas būvnormatīvi.

Vienlaikus jānorāda, ka Saeimas darba grupa šobrīd strādā pie izmaiņām jaunajā Būvniecības likumā, tai skaitā pie Būvniecības valsts kontroles biroja izveides, jauna regulējuma publiskajām apspriešanām un citiem jautājumiem, kuri ievērojami ietekmēs turpmāko būvniecības procesu. Plānots, ka šie grozījumi varētu stāties spēkā šā gada 1.septembrī. Lai šie grozījumi likumā stātos spēkā plānotajā termiņā, jau vasarā būs jāsāk darbs pie izmaiņām pirms dažiem mēnešiem apstiprinātajos MK noteikumos un jāpieņem vismaz vieni jauni MK noteikumi.

Turklāt nākamā gada 1.janvārī spēkā stāsies jauna būvkomersantu klasifikācijas sistēma. Līdz šim apspriešanai nav nodoti tikai vieni, ar radiācijas būvju būvniecību saistītie Ministru kabineta noteikumi, bet pieci projekti jau ir izskatīti Ministru kabinetā vai Ministru kabineta komitejā.

Noteikumu izstrādes un saskaņošanas procesā ir notikušas vismaz 43 saskaņošanas sanāksmes, saņemti un izvērtēti ap 1000 iebildumiem un priekšlikumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties