24. Jūlijs 2014 12:56
Jaunumi
ECT: Latvija pagaidām nedrīkst izdot Čalovski
4
ECT palāta atzinusi, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums.
Edijs Pālens, LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palāta atzinusi, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums.

Kā liecina ECT paziņojums, ECT no Latvijas par labu D.Čalovskim piedzinusi arī 5000 eiro kompensāciju.

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce skaidro, ka ECT palāta ir atzinusi, ka D.Čalovska izdošana uz ASV nav Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpums. "D.Čalovski drīkst izdot, taču šis ECT spriedums vēl nav stājies spēkā, tādēļ ECT norāda, ka līdz dienai, tad spriedums stāsies spēkā saskaņā ar Konvencijas 44.pantu, saglabājas pagājušā gada augustā noteiktie pagaidu aizsardzības pasākumi," skaidroja K.Līce.

Viņa uzsvēra, ka Latvija vēl spriedīs par turpmāko rīcību.

Kā ziņots, valdība pērn 6.augustā lēma izdot D.Čalovski ASV, tomēr iespējamā kibernoziedznieka advokāti vērsās ECT, lūdzot noteikt pagaidu aizsardzību, proti, aizliegumu izdot D.Čalovski ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta. ECT šo lūgumu apmierināja, taču D.Čalovskis turpināja atrasties cietumā, no kura viņš tika atbrīvots vien 10.oktobrī.

Septembra sākumā Ģenerālprokuratūrā tika saņemta atbilde, ka ECT Čalovska sūdzībai ir piešķīrusi prioritāti, bet nekādus konkrētus sūdzības izskatīšanas termiņus tiesa nebija norādījusi. Par minēto Ģenerālprokuratūra informēja Tieslietu ministriju, lai kopīgi lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar D.Čalovska atrašanos izdošanas apcietinājumā.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam D.Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka "Gozi Virus" ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators varēja tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu "PDF" formāta failu. Ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru - kopējās finansiālās pretenzijas pret visu grupu ir vismaz 50 miljoni dolāru, ieskaitot gan nozagto naudu, gan vīrusa radītos zaudējumus.

D.Čalovski Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apsūdz par to, ka viņš ir pārdevis "Gozi" vīrusam domāto pārlūka injekciju 2011.gada janvārī. Pārlūka injekcija izplatās ar vīrusu palīdzību un izmaina bankas mājaslapas izskatu, ieliekot tur lūgumu sniegt dažādas ziņas, tostarp arī par bankas karti. Šie dati pēc tam tiek izmantoti kontu apzagšanai. D.Čalovskis pats naudu no kontiem nav zadzis, taču saņēmis atlīdzību par minētās programmatūras izstrādi, kuru viņam esot pasūtījis Ņ.Kuzmins.

 
 
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ķekavas novada pašvaldība
24. Jūlijs 2014 / 18:36
0
ATBILDĒT
:) ASV talatīgajam programmētājam piedāvās labi apmaksātu darbu NASA vai FIB, noslepnos un turpmāk viņš dzīvos labi apmaksātu, godīgu dzīvi ;)
MJA
24. Jūlijs 2014 / 15:33
0
ATBILDĒT
Pilns teksts
http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-145791
mja
24. Jūlijs 2014 / 15:32
0
ATBILDĒT
Ne tikai restes tur....
The European Court of Human Rights held in particular,
-unanimously, that there had been:
no violation of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) of the European
Convention on Human Rights as concerned the granting of Mr Čalovskis’ extradition to the United
States;
a violation of Article 3 of the Convention on account of Mr Čalovskis being placed in a metal cage
during a court hearing;
a violation of Article 5 § 4 (right to have lawfulness of detention decided speedily by a court) as
concerned the lack of judicial review of Mr Čalovskis’ pre-extradition detention; and,
-by four votes to three, that there had been a violation of Article 5 § 1 (right to liberty and security)
as concerned the authorisation of Mr Čalovskis’ pre-extradition detention.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 1
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties