5. Septembris 2014 17:06
Jaunumi
Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs: pašreiz redzam mēģinājumus graut starptautisko kārtību

5.septembrī NATO Velsas samitā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzstājās Ārlietu ministru sanāksmē ar starptautisko organizāciju - ES, EDSO, Eiropas Padomes - vadītāju piedalīšanos.

“Mēs dzīvojam ļoti kritiskā laikā, kad uz Ukrainas rēķina vērojami mēģinājumi sagraut starptautisko tiesību sistēmu un pasaules kārtību, kas pastāv kopš Otrā Pasaules kara beigām. 23.augustā Baltijas valstis atzīmēja Baltijas ceļa 25.gadadienu, vienlaikus pieminot bēdīgi slavenā 1939.gada Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanu, kad par Eiropas sadalīšanu vienojās Staļins un Hitlers. Tāpēc mēs Baltijas valstīs labi saprotam, kādas sekas rada starptautisko tiesību rupji pārkāpumi,”, uzsvēra ministrs. “Starptautisko organizāciju vienota un koordinēta reakcija uz situāciju Ukrainā ir ārkārtīgi svarīga. Diemžēl šī reakcija nav bijusi pietiekami adekvāta,” konstatēja E.Rinkēvičs. Ministrs atzīmēja, ka Krimā un arī tagad Austrumukrainā veidojas kārtējais "iesaldētais" konflikts. Jāizmanto visi starptautisko organizāciju rīcībā esošās iespējas un arī instrumenti, lai neļautu šo stāvokli nostiprināt. Notikumi Ukrainā ir arī iezīmējuši nepieciešamību atrast līdzsvaru starp mediju brīvību un pretdarbību propagandai un klajiem meliem. “Informācijas karš ir viens no jaunajiem izaicinājumiem, kam jāpievēršas arī starptautisko organizāciju līmenī,” akcentēja E.Rinkēvičs.

Jāpilnveido arī konfliktu novērošanas mehānismi. Šo nepieciešamību, piemēram, parādīja EDSO novērotāju nespēja piekļūt notriektā Malaizijas aviolīniju reisa MH17 kritiena vietai. “Šajā situācijā mēs būtu gaidījuši stingrāku EDSO reakciju”, pauda ministrs.

Arī uzticības veicinošu pasākumu un bruņojuma kontroles nozīme ir pieaugusi. “Pašreiz mēs vērojam masīvu bruņoto spēku klātbūtnes pieaugumu no Krievijas puses Baltijas valstu robežas tuvumā,” sanāksmes dalībniekus informēja E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa klātesošo uzmanību uz tatāru apspiešanu Krievijas okupētajā Krimas teritorijā, norādot, ka tas, ko vērojam būtībā kvalificējama kā etniskā tīrīšana. “Tieši šeit redzama tādu organizāciju kā EDSO un Eiropas Padomes aktīvas rīcības trūkums. Mēs nedrīkstam aizmirst par šo problēmu,” uzsvēra E.Rinkēvičs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties