12. Decembris 2014 15:40
Jaunumi
15 Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstu profesionāļi absolvē padziļināto programmu tiesībās un ekonomikā

2014.gada 5.decembrī notika pirmais Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) padziļinātās programmas Eiropas tiesībās un ekonomikā izlaidums. Apliecības par veiksmīgu dalību saņēma 15 Austrumu partnerības reģiona un Centrālāzijas valstu publiskās pārvaldes, kā arī nevalstiskā sektora profesionāļi. Programmas dalībniekus izlaidumā sveica Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, RJA rektors Džordžs Ulrihs (George Ulrich), programmas direktors Pīters Gjortlers (Peter Gjortler), kā arī programmas partneru pārstāvji, vēstnieki un goda viesi.

Padziļinātās programmas galvenais mērķis ir Latvijas pieredzes un zināšanu tālāka nodošana, paaugstinot dalībvalstu publiskās administrācijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju kapacitāti, bet ilgtermiņā – kaimiņreģiona valstu attiecību stiprināšana ar Latviju un Eiropas Savienību ekonomisko interešu, kā arī drošības politikas jautājumos.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, apsveicot programmas dalībniekus, norādīja, ka sadarbība ar Austrumu partnerības reģiona valstīm un atbalsts to centieniem tuvināties Eiropas Savienībai, ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. „Es esmu drošs, ka iegūtās zināšanas un lielāka izpratne par Eiropas Savienības darbības principiem palīdzēs programmas dalībniekiem profesionālajā darbībā savās valstīs. Domāju, ka programmas pienesums būs ne vien tās dalībniekiem individuālajā līmenī, bet kopumā stiprinās sadarbību starpvalstu līmenī.” Tāpat ārlietu ministrs izteica atbalstu programmas tupmākai īstenošanai Austrumu partnerības ietvaros, kā arī Centrālāzijas un citos Eiropas Savienības kaimiņu reģionos.

RJA rektors Džordžs Ulrihs uzsvēra, ka programma ir lieliska iespēja mācīties no Latvijas vairāk nekā 20 gadu pieredzes sadarbībai ar Eiropas Savienību – ceļā uz iestāšanos, kā arī kļūstot par tās dalībvalsti. „Programmas dalībniekiem bija unikāla iespēja ne vien apgūt zināšanas no izciliem savas jomas ekspertiem intensīvā studiju programmā, bet arī iesaistīties aktīvās diskusijās par 11 dalībvalstu pieredzi, un tā mācīties arī vienam no otra. Ļoti piesātinātajā trīs mēnešu programmā studenti ieguva gan profesionālo, gan neformālo pieredzi, kas būs ļoti būtiska turpmākajā viņu darbā.”

RJA padziļinātās programmas direktors P.Gjortlers atzina, ka programma veidota kā starpdisciplināra programma, kas fokusējas uz praktisku prasmju apguvi. Tajā pašā laikā programma veidota, ievērojot akadēmiskos standartus, piešķirot atbilstošu kredītpunktu apjomu un dodot iespēju tās dalībniekiem turpināt studijas, iegūstot augstākās izglītības grādu. Programmas direktors pateicās visiem programmas atbalstītājiem un arī tās dalībniekiem. P.Gjortlers norādīja, ka, kļūstot par padziļinātās programmas absolventiem, visi tās dalībnieki kļūst arī par RJA absolventu kopienas pilntiesīgiem dalībniekiem, kurus augstskola ar prieku gaidīs gan akadēmiskajos pasākumos, gan neformālās saiešanās.

Padziļinātā programma Eiropas tiesībās un ekonomikā Austrumu partnerības reģionam un Centrālāzijai RJA īstenota pirmo reizi. Tā tika atklāta 15. septembrī un noslēdzās 5. decembrī. Programmā piedalījās 15 dalībnieki no 11 valstīm: Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Kosovas, Moldovas, Tadžikistānas, Ukrainas un Uzbekistānas.

Programma īstenota sadarbībā ar Ārlietu ministriju un tika finansēta no Latvijas valsts budžeta attīstības sadarbības politikas ietvaros, savukārt tās īstenošanā piedalījās mācībspēki no Latvijas Ārpolitikas institūta, Latvijas Universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas (Stockholm School of Economics in Riga) un Eiropas Publiskās administrācijas institūta (European Institute for Public Administration).

Jauni dalībnieki mācības programmā uzsāks 2015.gada pavasarī. Padziļinātā programma 12 nedēļu garumā ir paredzēta Austrumu partnerības reģiona un Centrālāzijas valstu publiskās administrācijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Programma piedāvā mācības par Eiropas Savienības un starptautiskās ekonomikas, politikas un juridiskajiem jautājumiem, lai atbalstītu noteiktā reģiona valstu centienus tuvināties Eiropas Savienībai. Programmas ietvaros dalībnieki apmeklē Latvijas valsts pārvaldes institūcijas, kā arī dodas studiju vizītēs uz institūcijām Briselē un Luksemburgā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties