23. Februāris 2015 12:03
Jaunumi
Administratori pieņem Ētikas kodeksu un norobežojas no ļaunprātīgajām maksātnespējām

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (Administratoru asociācija) turpmāk būs tiesīga lemt par maksātnespējas procesa administratoru sertifikāta darbības izbeigšanu, ja tiks rupji pārkāpts Maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodekss (Ētikas kodekss). Turklāt jaunais Ētikas kodekss no 1.marta būs saistošs visiem maksātnespējas procesa administratoriem, kā to paredz grozījumi Maksātnespējas likumā.

“Šis ir vēsturisks lēmums maksātnespējas procesa administratoru vides sakārotošanai Latvijā, jo līdz šim Administratoru asociācijai šādu tiesību nebija. Jaunajā Ētikas kodeksā īpaši akcentēts jautājums par maksātnespējas procesa administratoru objektivitāti un godīgumu, uzliekot administratoram pienākumu atturēties no tādas rīcības vai uzvedības, kas var radīt šaubas par viņa objektivitāti, godīgumu vai taisnīgumu,” jauno Ētikas kodeksu komentēja Olavs Cers, Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.

“Pieņemot šo dokumentu, Administratoru asociācija vienlaicīgi vēlas norobežoties no maksātnespējas procesu izmantošanas ļaunprātīgiem mērķiem un izvairīšanās no saistību izpildes. Maksātnespējas procesa administratora profesionālajai darbībai ir jāvairo uzticība profesijai,” piebilda Cers.

Ētikas kodeksu apstiprināja Administratoru asociācijas biedru sapulcē 20.februārī. Tās laikā tika ievēlēta arī Ētikas komisija, kas turpmāk izskatīs sūdzības par iespējamiem maksātnespējas procesa administratoru pārkāpumiem, kā arī regulāri sniegs vērtējumu par jaunā Ētikas kodeksa piemērošanu un ieteikumus uzlabojumiem.

Ētikas komisijas sastāvs:

  • Ilze Bagatska, zvērināta advokāte, sertificēta maksātnespējas procesa administratore,
  • Mareks Krūcis, sertificēts maksātnespējas procesa administrators,
  • Evita Ostrovska, zvērināta advokāte, sertificēta maksātnespējas procesa administratore,
  • Evija Novicāne, zvērināta advokāte, sertificēta maksātnespējas procesa administratore,
  • Kaspars Zeme, zvērināts advokāts, sertificēts maksātnespējas procesa administrators,
  • Valdis Ulmanis, zvērināts advokāts, sertificēts maksātnespējas procesa administrators,
  • Armands Rasa, zvērināts advokāts, sertificēts maksātnespējas procesa administrators,
  • Madara Volksone, zvērināta advokāte, sertificēta maksātnespējas procesa administratore,
  • Aigars Laizāns, zvērināts advokāts, sertificēts maksātnespējas procesa administrators.

Ētikas kodeksa izstrādi un maksātnespējas procesa administratoru atbildību par ētikas normu neievērošanu no 2015.gada 1.marta paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā. Sagatavošanas gaitā priekšlikumus Ētikas kodeksam sniedza Maksātnespējas administrācija, Latvijas Zvērinātu advokātu padome, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija, Ekonomikas ministrija un Latvijas Darba devēju konfederācija. Ētikas kodekss izstrādāts, ņemot vērā aktualitātes ētikas normu izpratnē un līdzšinējo ētikas normu piemērošanas praksi, labāko starptautisko praksi attiecībā uz ētikas normu pamatiem, kā arī radniecīgo tiesu varai piederošo profesiju ētikas principus.

Ar pilnu Ētikas kodeksa tekstu iespējams iepazīties Administratoru asociācijas interneta vietnē www.administratori.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties