27. Maijs 2015 11:06
Jaunumi
Ārlietu ministrs uzsver nepieciešamību reformēt ANO Drošības padomi

Ņujorkā 26.maijā Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Arābu un Āfrikas valstu grupas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālus starptautiskās dienaskārtības jautājumus.

Tiekoties ar Āfrikas valstu grupas pārstāvjiem, ārlietu ministrs norādīja uz reformu nepieciešamību ANO Drošības padomē, jo gan pasaules izaicinājumi, gan dalībvalstu skaits ANO kopš tās dibināšanas ir būtiski palielinājies, tādējādi ANO Drošības padome vairs neatspoguļo pasaulē notikušās izmaiņas. „Ir nepieciešamas nopietnas diskusijas par ANO Drošības padomes reformu, lai organizācija varētu efektīvi stāties pretī mūsdienu izaicinājumiem. Būtu jādiskutē par veto tiesību izmantošanu gadījumos, kas skar noziegumus pret cilvēci. Arī Austrumeiropas valstu grupai jāparedz papildu nepastāvīgās dalībvalsts vieta,” uzsvēra E.Rinkēvičs.

Uzrunājot Arābu valstu grupas pārstāvjus, E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts īsteno līdzsvarotu ārpolitiku, atbalstot Tuvo Austrumu miera procesu. „Divu valstu risinājums panākams sarunu ceļā, tādēļ aicinām puses atsākt sarunas, ievērojot skaidrus nosacījumus, kas jau definēti,” pauda ministrs. Tāpat ārlietu ministrs uzsvēra, ka Izraēlas jaunajai valdībai nepieciešams veicināt Tuvo Austrumu miera procesa virzību, iesaistot arī arābu valstu partnerus.

Runājot par situāciju Sīrijā, Irākā un Jemenā, E. Rinkēvičs pauda viedokli, ka starptautiskajai sabiedrībai jāturpina centieni nodrošināt Sīrijas krīzes politisku risinājumu. „Latvija atbalsta ANO centienus rast politisku risinājumu Sīrijas krīzei. Vienlaikus mēs paužam bažas par humanitāro situāciju Sīrijā un reģionā. Latvija atbalsta centienus Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, un mēs sagaidām, ka Sīrija turpinās pārskatāmi un nevilcinoties īstenot ANO Drošības padomes rezolūcijas, kas nosaka īpašu programmu Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā,” sacīja E.Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs pauda bažas par iekšpolitisko, drošības un humanitāro situāciju Jemenā, un aicināja rast visaptverošu politisku risinājumu, lai nodrošinātu pārejas procesus Jemenā. „Ir nepieciešams turpināt darbu pie Jemenas konstitūcijas pabeigšanas, vēlēšanu reformu īstenošanas, kā arī vispārējo vēlēšanu organizēšanas, lai veicinātu Jemenas vienotību, stabilitāti un teritoriālo integritāti,” akcentēja E.Rinkēvičs.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī drošības situācija reģionā, īpaši cīņa ar terorismu. Ministrs pauda pārliecību, ka situācija Tuvajos Austrumos, īpaši Sīrijā, Irākā un Lībijā, kā arī ISIL/Da’esh radītie draudi būtiski apdraud visu starptautisko sabiedrību. „Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē nodrošina nepieciešamās diskusijas, lai Eiropas Savienības noteiktās prioritātes pretterorisma jomā ieviestu arī praktiski. Viena no prioritātēm ir mērķtiecīgāka drošības un pretterorisma sadarbība ar partneriem, tostarp Alžīriju, Ēģipti, Irāku, Jordāniju, Maroku, Libānu, Saūda Arābiju, Tunisiju un Līča Sadarbības padomi. Ir būtiski nodrošināt, lai starptautiskās pretterorisma aktivitātes būtu koordinētas un savstarpēji papildinošas, tādēļ ir svarīga ANO Drošības padomes pretterorisma rezolūciju ieviešana, terorisma finansēšanas novēršana un ārvalstu kaujinieku fenomena apkarošana,” noslēgumā sacīja E.Rinkēvičs.

Tāpat Āfrikas valstu grupas pārstāvjiem E. Rinkēvičs pauda atbalstu turpmākam ES un Āfrikas sadarbības dialogam, lai veicinātu Āfrikas kontinenta valstu attīstību, samazinātu nabadzību, kā arī nodrošinātu ilgtspējīgu un pastāvīgu Āfrikas kontinenta izaugsmi.

„Āfrikas attīstības sadarbības politika ir jāizmanto stratēģiski – nepieciešams attīstīt labvēlīgu vidi investīciju piesaistei, attīstīt labu pārvaldību, kā arī jārisina konfliktu un terorisma cēloņi,” vērsa uzmanību E.Rinkēvičs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties