28. Maijs 2015 08:41
Jaunumi
Ārlietu ministrs: bez vārda brīvības nav demokrātijas un attīstības
1

Ņujorkā, ANO galvenajā mītnē, 27.maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču (Linas Linkevičius) rīkoja paneļdiskusiju par žurnālistu aizsardzību un mediju brīvību kā ilgtspējīgas nākotnes atslēgu.

Atklājot paneļdiskusiju, E.Rinkēvičs uzsvēra neatkarīgu, kvalitatīvu mediju un informētas sabiedrības ieguldījumu valstu stabilitātē un attīstībā. Ministrs klātesošajiem atgādināja, ka brīva prese kalpo kā demokrātijas sargs, atklājot neracionālus lēmumus un aktivitātes un tādā veidā ietekmējot attīstības dinamismu.

„Bez vārda brīvības nav demokrātijas un attīstības. Tādējādi neatkarīgiem, brīviem un daudzveidīgiem medijiem ir jābūt būtiskai sastāvdaļai gaidāmajā attīstības darba kārtībā pēc 2015.gada, lai sekmētu šīs darba kārtības ieviešanu,” uzsvēra E.Rinkēvičs. 

Raksturojot mūsdienu izaicinājumus preses brīvībai, ministrs izcēla ciešo saistību starp valdību caurspīdīgumu un atbildību no vienas puses un žurnālistu drošību no otras puses. Uzbrukumi žurnālistiem konfliktu situācijās ir tikai viens no izaicinājumiem, par ko uzzina arī sabiedrība. Daudz grūtāk ir saskatīt cita veida apdraudējumus, kas ietekmē pieeju informācijai un informācijas dažādību, kā arī dažāda veida spiedienu uz žurnālistu darbu un neatkarību.        

Ārlietu ministrs apliecināja vārda un mediju brīvības stiprināšanu kā Latvijas ilglaicīgu prioritāti. Latvija to ir pierādījusi, organizējot Pasaules preses brīvības dienas konferenci Rīgā šā gada 3.-4.maijā, kā arī pirmo Austrumu partnerības valstu Mediju konferenci 19.-20.maijā. 

Paneļdiskusijā piedalījās EDSO pārstāve mediju brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča (Dunja Mijatović), UNESCO Vārda brīvības un mediju attīstības departamenta direktors Gajs Bergers (Guy Berger), nevalstiskās organizācijas vārda un informācijas brīvības aizstāvībai Article 19 izpilddirektores vietniece Kvinna Makjū (Quinn McKew), žurnāliste Milka Tadiča Mijoviča (Milka Tadic Mijović). Diskusiju vadīja Al Jazeera žurnālists Džeimss Bejs (James Bays).

Paneļdiskusija tika organizēta pēc ANO Drošības padomes debates par žurnālistu aizsardzību konfliktos, kuru organizēja Lietuva kā Drošības padomes prezidējošā valsts maija mēnesī.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mazgudrais
28. Maijs 2015 / 12:20
0
ATBILDĒT
ja es, pamatojoties uz tēzi virsrakstā, pateikšu/uzrakstīšu, ko domāju par personu, kura minēta raksta, kas augstāk, virsrakstā, tā būs vārda brīvība vai arī ko domā drīkst teikt/rakstīt tikai žurnālisti?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties