22. Aprīlis 2016 09:00
Jaunumi
E. Siliņa: efektīvai narkotiku apkarošanai jābalstās uz narkotiku pieprasījuma samazināšanu un profilaksi
Evika Siliņa piedalās ANO Ģenerālās asamblejas sesijā.
Foto no Iekšlietu ministrijas arhīva

Ceturtdien, 21. aprīlī, Ņujorkā noslēdzas ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sesija par cīņu pret narkotiku problemātiku pasaulē (UNGASS 2016), kurā Latvijas delegāciju vadīja Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa.

UNGASS 2016 sesijā tika pieņemts Noslēguma dokuments, kurš paredz apņemšanos globālā mērogā efektīvi risināt narkotiku problēmas.

ANO sesijā valstis diskutēja par nepieciešamību lielāku uzsvaru likt uz narkotiku profilaksi un lietotāju veselības aprūpi, jo narkotiku apkarošana nav vienīgais un būtiskākais veids, kā risināt pieaugošās narkotiku problēmas. Netieši jaunās tendences, koncentrējoties daudz vairāk uz profilaksi un veselības aprūpi, prasa valstu politiskās attieksmes maiņu pret narkotiku kontroles režīmu.

Tāpat ANO dalībvalstis diskutēja par jautājumiem, kas skar narkotiku lietošanas dekriminalizāciju un nāvessoda atcelšanu par noziedzīgiem nodarījumiem narkotiku jomā.

Savā uzrunā UNGASS 2016 dalībniekiem E. Siliņa uzsvēra: “Latvija atbalsta tādu līdzsvarotu un efektīvu narkotiku jomas politiku, kas balstīta uz zinātniskiem pētījumiem un ir orientēta uz cilvēktiesībām un sabiedrības veselību. Latvija turpina īstenot un ievērot spēkā esošās ANO narkotiku kontroles konvencijas. Latvija uzsver, ka Konvencijas ir galvenais juridiskais pamats pasaules narkotiku problemātikas risināšanai. Personām, kas veikušas maznozīmīgus, nevardarbīgus noziedzīgus nodarījumus narkotiku jomā, būtu jāpiemēro alternatīvi sodi, nevis cietumsods.”

E. Siliņa arī norāda, ka efektīvai narkotiku apkarošanas politikai jābūt balstītai uz pasaules valstu kopīgu pieeju, kas ietver narkotiku pieprasījuma samazināšanu, kā arī profilaksi, ārstēšanu, aprūpi un dažādu ar narkotiku problemātiku saistītu risku mazināšanu, tostarp, atturēšanu no noziedzības, un starptautisko sadarbību.

Latvija savā Nacionālajā pozīcijā aizstāv ES kopējo pozīciju un augstu vērtē vairāku ES priekšlikumu iekļaušanu sesijas gala ziņojumā, taču ar nožēlu norādīja, ka UNGASS 2016 pieņemtais Noslēguma dokuments nesatur pietiekoši skaidru norādi uz globālu nāvessoda atcelšanu narkotiku noziegumu jomā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties