10. Maijs 2016 11:49
Jaunumi
Atver un dāvina grāmatu “Atgriešanās Eiropā 1990-2015. No starptautiskās atzīšanas līdz pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienībā”
No Ārlietu ministrijas arhīva

9. maijā, Eiropas dienā, Ārlietu ministrijā autoru klātbūtnē notika grāmatas “Atgriešanās Eiropā 1990-2015. No starptautiskās atzīšanas līdz pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienībā” atvēršanas svētki.

Grāmatā apkopotas Latvijas prezidentu, premjerministru, ārlietu ministru, un bijušo valsts un Latvijas augstāko pārstāvju ES institūcijās, diplomātu, kā arī sabiedrisko darbinieku esejas. Par Latvijas veikto ceļu uz pievienošanos ES un NATO, kā arī pirmo desmitgadi Eiropas Savienībā un valsts pirmo prezidentūru ES Padomē raksta Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Edgars Rinkēvičs, Vaira Vīķe-Freiberga, Guntis Ulmanis, Valdis Birkavs, Māris Riekstiņš, Andris Ķesteris, Ilze Juhansone, Inna Šteinbuka, Kristīne Kozlova, Solvita Harbaceviča un Edvīns Inkēns. Grāmatu sastādījusi Kristīne Kozlova.

Grāmata tapusi sadarbībā ar Eiropas Komisiju, Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Eiropas Tautas partijas (kristīgo demokrātu) grupu Eiropas Parlamentā un Latvijas Politologu biedrību. Grāmata ir domāta plašai auditorijai – gan akadēmiskajā vidē, augstākās un vidējās izglītības iestāžu darbiniekiem un studentiem, gan valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošiem, gan medijiem un plašākai sabiedrībai, visiem interesentiem par ārpolitiku, kā arī Latvijas vēsturi.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs grāmatas atvēršanā sacīja: "Šis grāmatas izdevums ir nozīmīgs vairākos aspektos. Pirmkārt, tā ir vērtīga lasāmviela ikvienam, kas interesējas par atjaunotās Latvijas politiskajiem un vēsturiskajiem notikumiem un to kopsakarībām 20. un 21. gadsimta Eiropā. Otrkārt, tā ir vērtīga laikmeta lieciniece tiem starptautisko attiecību izaicinājumiem, ar ko saskārās mūsu Latvijas diplomāti un amatpersonas, palīdzot Latviju atgriezt, integrēt un nostiprināt Eiropas saimē.”

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis: "Kopš esam Eiropas Savienībā, ir bijuši gan straujas attīstības gadi, gan arī nopietni pārbaudījumi. Esam izgājuši pilnu ekonomisko ciklu - no ekonomikas “pārkaršanas” līdz dziļai recesijai, kā arī - atgriezušies pie ekonomiskās izaugsmes, kas notiek pēdējos četrus gadus. Latvija ir spilgts piemērs tam, ka reformas ir iespējamas. Tās dod rezultātu, strādājot ciešā partnerībā  – iesaistoties valdībai, sociālajiem partneriem, nevalstiskām organizācijām un pilsoniskai sabiedrībai kopumā. Efektīvs pārmaiņu process prasa dialogu – politisko, ekonomisko un sociālo. Šī grāmata ir vērtīga vēstures liecība par Latvijas atgriešanās un izaugsmes ceļu mūsu dabiskajā vidē – Eiropā. Tikai ekonomiski attīstītas, finansiāli spēcīgas valstis spēj novērst riskus valsts neatkarībai un nodrošināt tautas labklājību."

Eiropas Komisijas, Ārlietu ministrijas un Eiropas tautas partiju grupas Eiropas Parlamentā kopīgi atbalstītā dāvināšanās akcijā grāmatu“Atgriešanās Eiropā 1990-2015. No starptautiskās atzīšanas līdz pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienībā” saņems visas Latvijas augstskolas, vidusskolas un profesionālās vidusskolas, kā arī Latvijas publiskās bibliotēkas. Grāmatas e-versija jebkuram interneta lietotājam būs brīvi pieejama Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālajā bibliotēkā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties