14. Jūnijs 2016 13:57
Jaunumi
Mobilo telefonu operatoriem ārkārtas situācijās ārvalstīs būs jānosūta Ārlietu ministrijas sagatavotās īsziņas par rīcību krīzes situācijā

No 13. jūnija stājas spēkā Ārlietu ministrijas sagatavotie priekšlikumi likumprojektam “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā”, kuri uzliks mobilo telefonu operatoriem par pienākumu nosūtīt Ārlietu ministrijas sagatavoto īsziņu par rīcību krīzes situācijā, kā arī minētā mērķa sasniegšanai operatoriem piešķirs tiesības apstrādāt atrašanās vietas datus bez lietotāja vai abonenta piekrišanas.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā pieaugošos terorisma draudus pasaulē un pēdējo mēnešu notikumus, jo palielinās iespējamība arī Eiropas valstīs, kur regulāri uzturas ievērojams skaits Latvijas valstspiederīgo, piedzīvot katastrofu vai katastrofas draudus, kas saistīti ar personas dzīvības vai veselības apdraudējumu. Šādas krīzes gadījumā var būt nepieciešams iespējami īsā laikā apzināt un informēt par palīdzības saņemšanas iespējām lielu skaitu Latvijas valstspiederīgo, tādēļ Ārlietu ministrija ir secinājusi, ka šim nolūkam būtu nepieciešams izmantot īsziņu nosūtīšanu uz visiem Latvijas mobilo telefonu operatoru telefonu numuriem, kas attiecīgajā brīdī atrodas viesabonēšanā konkrētajā ārvalstī.

Vēršam uzmanību, ka minētie grozījumi paredz tiesības mobilo telefonu operatoriem apstrādāt tikai personu atrašanās vietas datus. Ārlietu ministrijai netiks sniegti ne personu dati, ne personu atrašanās vietas dati, ne arī informācija par valstspiederīgo skaitu krīzes skartajā reģionā vai valstī. Tāpat Ārlietu ministrijai netiks sniegtas ziņas par izsūtīto īsziņu skaitu.

Īsziņu nosūtīšanas iespēja Ārlietu ministrijai ir instruments tikai ārkārtas situācijām, kura tiks pielietota ļoti retos izņēmuma gadījumos. Šāds lēmums tiks pieņemts gadījumā, ja tiks konstatēts Latvijas valstspiederīgo dzīvības un veselības apdraudējums, kura novēršanai tiem nebūs iespējams saņemt saprotamu vietējo varas iestāžu sniegto informāciju vai tā būs nepietiekama, lai palīdzētu Latvijas valstspiederīgajiem atgriezties Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties