28. Jūnijs 2016 11:25
Jaunumi
Tiesību aktu vietnei Likumi.lv – 15. JURISTA VĀRDA numura tēma
Santa Sāmīte

Tiesību aktu vietnes Likumi.lv 15. jubilejas priekšvakarā klajā nācis žurnāla “Jurista Vārds” tematiskais numurs. Kas šajā laikā sasniegts?

Pirms 15 gadiem, 2001. gada 29. jūnijā, tika publiskota tiesību aktu vietne Likumi.lv. Pakāpeniski un mērķtiecīgi attīstoties, vietne ir kļuvusi par uzticamu tiesiskās informācijas avotu.

2001. gadā Likumi.lv darbdienā apmeklēja vidēji 2000 lietotāju, 2016. gadā dienas laikā tie ir 30 000, bet mēnesī – vidēji 250 000 lietotāju, kas ir gandrīz 1/5 daļa no visiem Latvijas interneta lietotājiem.

Tiesību aktu vietnes Likumi.lv izveidošanu var saukt par notikumu, jo pirmo reizi Latvijas vēsturē ikvienam interneta lietotājam tika nodrošināta bezmaksas piekļuve tiesību aktiem.

Kā norāda VSIA “Latvijas Vēstnesis” Oficiālo publikāciju departamenta direktore, Likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste, izveidošanas brīdī vietnē bija pieejami tikai likumi un Ministru kabineta noteikumi. Turklāt tie nebija konsolidēti [bez grozījumu iekļaušana pamattekstā].

Pirmie konsolidētie tiesību akti vietnē Likumi.lv lietotājiem kļuva pieejami 2005. gadā. Sākotnēji tie bija 140 likumi. 15 gadu laikā Likumi.lv datubāzes apjoms no 1500 dokumentiem ir palielinājies līdz 80 000, kas lietotājiem vienmēr pieejami aktuālajā redakcijā.

Likumi.lv − oficiālā izdevēja lepnums

Daina Ābele, VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja: “Portāls Likumi.lv ir viens no tiem VSIA "Latvijas Vēstnesis" radītajiem produktiem, ar kuriem uzņēmums var patiesi lepoties. [..] To varu secināt, pamatojoties uz atzinīgo vērtējumu, ko Likumi.lv saņem no visas Latvijas sabiedrības, ne tikai no "profesionāliem" normatīvo aktu lietotajiem, kādi ir, piemēram, juristi un valsts pārvaldes darbinieki.”

Kristīne Strada-Rozenberga, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Juridiskās tālākizglītības un profesionālās pilnveides centra direktore: “[..] lai izvairītos no Sokrāta bažām, informācijas tehnoloģijām vajadzētu darīt vairāk, nekā tikai nodrošināt piekļuvi informācijai, tām jāpalīdz arī veicināt gudrību un izpratni. Tiesību aktu vietnei Likumi.lv tas ir izdevies. [..] vietne Likumi.lv ir kļuvusi par lielisku palīgu. Arī man personiski – gan akadēmiskajā, gan zinātniskajā, gan jurista profesionālajā darbībā. Ātri, ērti un noderīgi.”

Dzintars Rasnačs, tieslietu ministrs: “Likumi.lv ir ieguvuši lietotāja uzticību. Tā noteikti jāsaglabā, piedāvājot aizvien jaunu informāciju, kas noderīga tiesību piemērotājam vai privātpersonai. Būtu jāietver arī visu pašvaldību izdotie noteikumi. Arī labo tiesu praksi. Biežākas norādes uz tiesību rakstiem, it īpaši "Jurista Vārdā". Novēlu vēl ciešāku sasaisti ar "Jurista Vārdu". Noderētu Latvijas likumu tulkojumi citās Eiropas Savienības valodās. Gribētos biežāk ieskatīties arī tuvāko "juridisko" kaimiņu likumos.”

Arvīds Dravnieks, Publisko tiesību institūta direktors: “Man arī ir sapnis. Latvijas 100. dzimšanas dienā tieslietu ministrs ar pilnu pārliecību varētu teikt: "Latvija IR tiesiska valsts." Profesori saka, ka publiska ticamība ir tikai izsludinātajam likuma tekstam. Tiesību aktu vietne Likumi.lv privātpersonu, tiesnešu un ierēdņu vidū jau ir ieguvusi faktisku uzticību. Manā sapnī arī Likumi.lv varētu de iure iegūt publisko ticamību.”

Likumi.lv darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums (OPTIL).

Tās izveidotājs un uzturētājs ir oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis".

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties