16. Novembris 2016 09:28
Jaunumi
ĀM prezentē dokumentu krājumu “Latvijas Republikas oficiālā nostāja Latvijas diplomātiskā dienesta dokumentos 1940.-1991. gadā”

15. novembrī, atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienu, Ārlietu ministrijā notika dokumentu krājuma “Latvijas Republikas oficiālā nostāja Latvijas diplomātiskā dienesta dokumentos 1940.-1991. gadā” prezentācija.

Klātesošos uzrunāja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Sveicot visus valsts svētkos, valsts sekretārs akcentēja dokumentu krājuma izdošanas nozīmīgumu ārlietu dienestam un tā darbiniekiem. Viņš atzina, ka 25 gadi kopš valstiskās neatkarības atgūšanas ir pagājuši ātri, un, laikam ejot, dienesta izaicinājumi un darba uzdevumi kļūst aizvien sarežģītāki un grūtāki. Arī šis gads nav izņēmums – NATO samits Varšavā, Ķīnas premjerministra pirmā vizīte mūsu valstī, Latvijas koordinējošā loma Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības ietvaros. Tāpat A. Pildegovičs uzsvēra, ka demarkācijas darbu pabeigšana uz Latvijas un Krievijas valsts robežas ir nozīmīgs notikums starpvalstu attiecībās. Pateicoties visiem dienesta darbiniekiem par līdzšinējo ieguldīto darbu, valsts sekretārs vienlaikus atzina, ka ir svarīgi ne tikai darīt labus darbus, bet arī mācēt par tiem stāstīt citiem.      

Ar dokumentu krājuma saturu klātesošos iepazīstināja tā sastādītājs Dr. hist. Ainārs Lerhis. Viņš informēja par krājumā ietvertā laika posma izpēti un uzsvēra mūsu valsts unikālo situāciju pasaulē, kad okupācijas rezultātā Latvija nepastāvēja kā neatkarīga valsts, taču tās ārlietu dienests ārzemēs nepārtrauca darboties visu okupācijas laiku. Tāpat A. Lerhis uzsvēra, ka šobrīd Latvija pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē piedzīvo gadskārtu, kad valsts neatkarības laiks kopā ir ilgāks nekā tās okupācijas periods. Par labo sadarbību un atbalstu grāmatas tapšanā autors sirsnīgi pateicās Ārlietu ministrijas arhīva kolēģiem.       

Krājumā apkopoti un pirmo reizi publicēti Latvijas Republikas ārlietu dienesta – diplomātiskā un konsulārā dienesta – dokumenti par laiku no Latvijas valdības 1940. gada 17. maija ārkārtējo pilnvaru izdošanas un PSRS īstenotās Latvijas okupācijas 1940. gada 17. jūnijā līdz Latvijas valstiskās neatkarības pilnīgai atjaunošanai 1991. gada 21. augustā. Ārlietu dienests kā vienīgais Latvijas Republikas valsts varas pārstāvis izstrādāja, pauda un aizstāvēja Latvijas valsts oficiālo viedokli par jebkuriem starptautiskās politikas jautājumiem un notikumiem, kas skāra Latvijas valsts un tās pilsoņu intereses.

Latvijas un pārējo Baltijas valstu de iure statusa uzturēšana, tāpat kā triju valstu ārlietu dienestu darbības turpināšanās 50 gadu garumā, diplomātu ilggadēja darbība un ticība valstiskās neatkarības atjaunošanai nākotnē, ir bezprecedenta gadījums pasaules diplomātijas vēsturē. Latvijas diplomāti šos ilgos gadus deva milzīgu ieguldījumu Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanā. Pirmskara Latvijas diplomāti godam izpildīja savu valstisko un vēsturisko misiju. Latvijas diplomātiskā dienesta darbība brīvajā pasaulē no 1940. līdz 1990. gadam bija reālpolitiskas, neatlaidīgas diplomātiskas cīņas paraugs sarežģītos apstākļos pret lielu pārspēku, iespēju robežās izmantojot Latvijas Republikas de iure atzīšanas saglabāšanos un starptautisko normu un principu dotās iespējas. Tā ir mācību grāmata šodienai, paraugs cīņai par valstisko interešu aizstāvēšanu, uzticību Latvijas valstij tās viskritiskākajās dienās.

Latvijas sūtniecībā Lielbritānijā glabājās sūtniecības arhīvs no 1918. līdz 1990. gadam. Ar Ārlietu ministrijas starpniecību tas nonāca Latvijā un vēlāk tika nodots Latvijas Valsts vēstures arhīvam. Tagad ar šīm vērtīgajām diplomātiskās vēstures liecībām var iepazīties ikviens interesents.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties