28. Aprīlis 2017 10:22
Jaunumi
Starptautiski atzītā izdevniecība „Springer” izdevusi Latvijas Universitātes docētāju monogrāfiju tiesībās
No LU Juridiskās fakultātes arhīva

Noslēdzies darbs pusotra gada garumā un starptautiski atzītās izdevniecības „Springer International Publishing apgādā angļu valodā izdota vienota monogrāfija par tiesībām Baltijas valstīs. Monogrāfija ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atzītāko tiesību zinātnieku un ekspertu kopdarbs - pirmā, turklāt iespaidīga apjoma publikācija, kas aptver Baltijas valstu tiesību sistēmu kopīgās iezīmes un unikālās atšķirības.

Izdevuma izstrādē iesaistīti Latvijas Universitātes (LU), Tallinas Tehniskās Universitātes un Vitauta Dižā universitātes Juridisko fakultāšu docētāji un absolventi - nozares eksperti.

Monogrāfija strukturēta trīs daļās, līdzīgā veidā skaidrojot katras Baltijas valsts tiesību sistēmu. Katras valsts sadaļu ievada vispārīga nodaļa, aplūkojot valsts vēsturisko tiesību sistēmas attīstību, tiesību sistēmas uzbūvi un tiesu sistēmu, ietekmi uz Eiropas Savienības un starptautiskajām tiesībām, kā arī šīs tiesību sistēmas perspektīvas nākotnē. 

Sadaļā par publiskajām tiesībām izskatīti konstitucionālo, administratīvo, finanšu, darba un krimināltiesību, kā arī administratīvā un kriminālprocesa aspekti. Privāttiesību sadaļā savukārt apskatītas īpašuma, līgumu, deliktu, apdrošināšanas, ģimenes, mantojuma un komerctiesības, kā arī civilprocess. 

„Šo izdevumu par unikālu padara vairāki aspekti. Pirmkārt, tas ir pirmais starptautiskais projekts, kurā sadarbojušies Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tiesību zinātnieki, visaptveroši analizējot visu trīs Baltijas valstu tiesību sistēmas. Savā ziņā šīs projekts skaidro arī pašu iesaistīto valstu vēsturisko attīstību un norāda uz to nākotnes izaicinājumiem. Šī grāmata ir stāsts par valstīm, kuru valodas atšķiras, bet, kam vienlaikus ir daudz saskares punktu politikā, ekonomikā un tiesībās,” grāmatas priekšvārdā skaidro viens no tās zinātniskajiem redaktoriem, Tallinas Tehniskās universitātes profesors Tanels Kerikmejs (Tanel Kerikmäe).

LU Juridiskās fakultātes dekāne, asociētā profesore Anita Rodiņa savukārt norāda, ka „šīs publikācijas izstrāde apliecina fakultātes docētāju spēju pētniecības darbā sasniegt būtiskas virsotnes ne vien nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī.” A. Rodiņa arī izsaka pateicību Latvijas Universitātes vadībai, kas atbalstījusi projekta Latvijas tiesību daļas izstrādi.

Grāmatas „Tiesības Baltijas valstīs” (The Law of the Baltic States) izstrādes projektu Latvijā vadīja LU Juridiskās fakultatātes dekāne, asociētā profesore Anita Rodiņa un LU Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītājs, docents Jānis Pleps.

Projektā iesaistīti 67 autori, tostarp LU Juridiskās fakultātes docētāji: profesors Jānis Rozenfelds, profesors Kalvis Torgāns, profesore Valentija Liholaja, profesore Kristīne Strada- Rozenberga, profesore Jautrīte Briede, profesors Jānis Lazdiņš, profesore Sanita Osipova, profesore Daiga Rezevska, asociētā profesore Irēna Kucina, asociētais profesors Jānis Neimanis, asociētā profesore Annija Kārkliņa, asociētā profesore Kristīne Dupate, asociētais profesors Jānis Kārkliņš, docents Arnis Buka, docents Edvīns Danovskis, docents Vadims Mantrovs, docente Inese Lībiņa- Egnere, docente Linda Damane, docente Daina Ose, lektore Kristīne Zīle,  pasniedzējs Martins Osis, kā arī nozares eksperti: Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktors Māris Badovskis un Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties