22. Februāris 2018 09:12
Jaunumi
Ik gadu viltojumu dēļ uzņēmēji Eiropas Savienībā zaudē vairākus miljonus eiro riepu un akumulatoru ražošanas nozarēs

Publicēts Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskajām izmaksām riepu un bateriju ražošanas nozarē liecina, ka ik gadu Latvija viltoto riepu dēļ zaudē 11 miljonus eiro ieņēmumu, kas veido 17,8 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī. Savukārt akumulatoru nozarē tiek zaudēts 1 miljons eiro, kas veido 4,6 %.

Ir jāatzīmē, ka iepriekš minētās produktu kategorijas nav plaši pazīstamas patērētājiem, lai izvairītos no neapzinātas viltojumu iegādes.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Lietuvā ir vislielākie zaudējumi riepu ražošanas nozarē – 19,2 % (15 miljoni eiro) no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunijā – 9 % (4 miljoni eiro). Akumulatoru ražošanas nozarē Lietuva ik gadu zaudē 5 % (1 miljons eiro) no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunija – 2,3 %.

Pētījumā aprēķināts, ka ES valstīs kopumā viltotu riepu tirgošana šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem tiek radīti zaudējumi 2,2 miljardu eiro apmērā un 180 miljoni eiro katru gadu tiek zaudēti viltotu akumulatoru dēļ, kas atbilst attiecīgi 7,5 % un 1,8 % no nozaru pārdošanas apjomiem.

Viltojumu radītie zaudējumi riepu un akumulatoru nozarēs kopumā veido 8400 zaudētas darbavietas, jo legālo izstrādājumu ražotāji spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem.

Ziņojums pieejams šeit.

Pētījuma kopsavilkums latviešu valodā ir pieejams šeit.

Šis ir divpadsmitais ziņojums sērijā, kuru publicē EUIPO ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību, par viltojumu ietekmi uz ES rūpnieciskā sektora ekonomiku. Sērijā jau publicēti ziņojumi par mūzikas ierakstu nozari, pulksteņu un rotaslietu, rokassomiņu un bagāžas somu nozari, spēļu un datorspēļu jomu, sporta preču, drēbju, apavu un aksesuāru, kā arī kosmētikas un citu skaistumkopšanas līdzekļu sektoriem. Vairāk >>

Par EUIPO

EUIPO ir ES decentralizēta aģentūra, kas bāzēta Alikantē, Spānijā. Tā nodrošina Eiropas Savienības preču zīmju un reģistrēto kopienas dizainparaugu reģistrācijas, kas nodrošina intelektuālā īpašuma aizsardzību visās 28 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī nodrošina sadarbības aktivitātes starp nacionālajiem un reģionālajiem ES dalībvalstu intelektuālā īpašuma birojiem. Līdz 2016. gada 23. martam EUIPO bija pazīstams kā Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs (OHIM).

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs tika dibināts 2009. gadā, lai atbalstītu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un ieviešanu, kā arī lai palīdzētu apkarot pieaugošos draudus un intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus. 5. jūnijā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 386/2012 Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs tika pievienots EUIPO.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties