19. Septembris 2018 17:22
Jaunumi
Publisko izdevumu komisija: amatpersonām jāuzņemas atbildība par valsts resursu neatbilstošu izmantošanu

Ja notikusi resursu neatbilstoša izmantošana, amatpersonām par to jāuzņemas atbildība un nepieciešams segt valstij radītos zaudējumus, uzsvēra Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Komisijas deputāti trešdien, 19. septembrī, tikās ar Valsts kontroles (VK), Iekšlietu ministrijas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvjiem, lai noskaidrotu, kā notikusi amatpersonu atbildības izvērtēšana pēc revīzijas par iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldīšanas likumību un efektivitāti. 

Revīzijā, kuras rezultāti publiskoti 2018.gada sākumā, konstatēts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) rīcībā esošo īpašumu – ugunsdzēsēju depo Ogres novada Ķeipenē – izmanto medību klubs “Plauži” un par to informētas vismaz trīs augsta līmeņa VUGD amatpersonas. Arī Iekšlietu ministrijas veiktajās pārbaudēs konstatēts, ka Ķeipenes postenis ticis izmantots kā mednieku kluba oficiāli reģistrēta adrese un bāzes vieta mednieku klubu dažādu pasākumu organizēšanai, kā rezultātā ir radīti zaudējumi valsts resursiem, norādīts Iekšlietu ministrijas pārbaudes komisijas secinājumos.

“Ja cilvēks saprot, ka ir vainīgs, to atzīst, tad arī sedz zaudējumus. Konkrētajā gadījumā bija cilvēki, kuri par esošo situāciju zināja, bet klusēja un neko nedarīja, lai to pārtrauktu. Es saprotu, ka šīs telpas jau kādreiz bijušas medību kluba rīcībā, līdz ar to būtu jāaprēķina radušies zaudējumi, tie jāatmaksā un jāpieliek punkts šai lietai,” teica A. Bērziņš, uzsverot, ka šāda situācija nedrīkst atkārtoties. Tāpat deputāti aicināja atbildīgās iestādes meklēt tiesiskus risinājumus, lai amatpersonas par pārkāpumiem tomēr tiktu atbilstoši sodītas un radītie zaudējumi atlīdzināti.

Iekšlietu ministrijas dienesta pārbaudes rezultātā VUGD priekšniekam piemērots disciplinārsods “Mēneša amatalgas samazināšana par 10 procentiem no mēneša amatalgas uz diviem mēnešiem”. Savukārt pret VUGD Ķeipenes posteņa komandieri ierosinātā disciplinārlieta izbeigta - viņš ir atvaļināts no dienesta, jo sasniedzis vecumu, kas dod tiesības uz izdienas pensiju. Tāpat nav vērtēta citu augsta līmeņa VUGD amatpersonu, kas piedalījušās medību kluba pasākumos, atbildība, atzīmēts VK sniegtajā informācijā.

Savukārt KNAB pārbaudes rezultātā pret VUGD Ķeipenes posteņa komandieri ierosinātā administratīvā pārkāpuma lietvedība, bet tā izbeigta, nesaskatot viņa rīcībā administratīvā pārkāpuma sastāvu. KNAB pārstāvji sēdē piekrita, ka konkrētā situācija nav pieņemama. Viņi norādīja, ka lēmums pārtraukt lietu pieņemts, jo netika konstatēti amatpersonas pieņemti lēmumi vai noslēgti līgumi ar mednieku klubu “Plauži” par objekta lietošanu.

VK pārstāvji pauda neapmierinātību ar administratīvās lietvedības izbeigšanu, jo zaudējumus attiecīgajā gadījumā radījusi nevis amatpersonu darbība, bet tieši bezdarbība, nenovēršot ugunsdzēsēju depo neatbilstošu lietošanu.

Valsts kontrole lūgusi ģenerālprokuroru izvērtēt KNAB pieņemtā lēmuma likumību, jo Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā prokuroram paredzētas tiesības iesniegt protestu par administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu. Deputāti lūdza Valsts kontroli informēt Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisiju par izvērtēšanas rezultātiem. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties