30. Augusts 2019 10:45
Jaunumi
Ārlietu ministrija aicina mudināt Apvienotajā Karalistē dzīvojošos radus un draugus reģistrēties pastāvīgajam statusam

Ņemot vērā, ka Apvienotā Karaliste (AK), visticamāk, izstāsies no Eiropas Savienības (ES) pēc diviem mēnešiem – šā gada 1. novembrī –, Ārlietu ministrija aicina Apvienotajā Karalistē dzīvojošos Latvijas pilsoņus sakārtot formālās attiecības ar rezidences valsti un reģistrēties pastāvīgajam statusam AK.

Latvijas pilsoņiem, kuri AK plāno uzturēties pēc breksita, reģistrēšanās nodrošinās ES pilsoņu tiesības un ļaus izvairīties no iespējamiem sarežģījumiem. Tādēļ aicinām visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem AK dzīvo bērni, ģimenes locekļi, radi un draugi, sarunās ar tuviniekiem nopietni vērst uzmanību uz nepieciešamību savlaicīgi sakārtot tiesisko statusu. Reģistrēšanās ir bezmaksas un vienkārši veicama elektroniski.

Jaunākā informācija no AK Iekšlietu ministrijas liecina, ka Latvijas pilsoņi pastāvīgajam statusam reģistrējas kūtri. Šā gada 31. jūlijā savu statusu AK bija reģistrējuši tikai 31 800 Latvijas pilsoņu, kaut arī saskaņā ar oficiālajiem datiem AK dzīvo vismaz 117 tūkstoši Latvijas pilsoņu. Kopvērtējumā Latvija reģistrēšanās aktivitātes ziņā ir 11. vietā visu ES dalībvalstu vidū.

Ārlietu ministrija ir aicinājusi nozaru ministrijas, Latvijas Banku, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru aktualizēt rīcības plānus bezvienošanās breksita gadījumā. Šobrīd Ārlietu ministrija gatavo informatīvo ziņojumu par Latvijas gatavību bezvienošanās breksitam un AK–ES nākotnes attiecībām izskatīšanai 17. septembra Ministru kabineta sēdē.

Kā ziņots iepriekš, AK izstāšanās no ES datums ir pagarināts līdz 31. oktobrim. Tādējādi, ja vien atlikušo divu mēnešu laikā nestājas spēkā Izstāšanās līgums vai netiek lemts par atkārtotu 50. panta pagarinājumu, AK kļūs par trešo valsti jau šā gada 1. novembrī.

Ņemot vērā breksita procesā valdošo neskaidrību un to, ka AK parlaments jau vairākas reizes balsojumā noraidījis ES–AK sarunu rezultātā panākto vienošanos par Izstāšanās līgumu un tam pievienoto politisko deklarāciju par ES–AK nākotnes attiecību ietvaru, šobrīd bezvienošanās breksita scenārija risks ir augstāks nekā jebkad iepriekš.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties