20. Maijs 2020 17:35
Jaunumi
Andrejs Judins: Ar vainīgo sodīšanu vien viltus ziņas neapkarosim, būtiski veicināt sabiedrības medijpratību

"Mēs bieži runājam par viltus ziņām, saprotot, ka tas ir ļaunums, kas jāapkaro. Tiek spriests arī par likumdošanas pilnveidi saistībā ar kriminālatbildības piemērošanu.Taču jāapzinās, ka ar juridiskiem instrumentiem vien netiksim galā, būtiski veicināt sabiedrības medijpratību. Ar vainīgo sodīšanu vien viltus ziņas neapkarosim," trešdien, 20. maijā, sacīja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Pārrunājot spēkā esošo normatīvo regulējumu, komisijas sēdes dalībnieki uzsvēra tiesībsargājošo iestāžu darba nozīmīgumu, atzīmējot, ka vēršanās pret vienu viltus ziņu izplatītāju var kalpot kā preventīvs piemērs citiem.

Pēdējā laikā ir samazinājies viltus ziņu portālu skaits, deputātus informēja izdevniecības "Dienas Mediji" pārstāvis Raivis Vilūns, kurš sēdē iepazīstināja ar projektu "Melu tvertne". Projekta pārstāvis piebilda, ka tas varētu būt saistīts ar precedentu, kad tiesībsargājošās iestādes aizturēja viltus ziņu veidotājus. Tomēr viņš atzīmēja, ka portālu vietā šobrīd sociālajos tīklos ir parādījušies viedokļu līderi, kuri izplata šo saturu kā privātpersonas. Tas no regulējuma skata punkta ir izaicinājums, jo privātpersonām ir jāsaglabā tiesības paust savu viedokli, sacīja projekta pārstāvis.

Sēdes dalībnieki uzsvēra izglītošanās un kritiskās domāšanas apgūšanas nozīmi viltus ziņu apkarošanā, kā arī pārsprieda mediju lomu sabiedriskās domas veidošanā. Vidzemes Augstskolas lektore Liene Ločmele atzīmēja, ka mediji ar savu saturu veido realitāti, kas atstāj sekas konkrētu indivīdu dzīvē.

Runājot par atbalstu medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā, Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāvji sēdē informēja, ka projekta ietvaros šogad atbalstīti deviņi projekti kategorijā "Melu dekonstrukcija un medijpratība". SIF Sekretariāta direktore Zaiga Pūce akcentēja, ka projektu vidū ir tādi, kas meklē un atklāj viltus ziņas, kā arī tādi, kas veicina kritiskās domāšanas attīstību.

Lai spriestu par viltus ziņā sociālajos medijos un sabiedrības saliedētību, komisija uz sēdi bija aicinājusi jomas lietpratējus. Kā akcentēja A. Judins, cīņa pret viltus ziņām savu aktualitāti nezaudē un komisija pie šī jautājuma savā dienaskārtībā atgriezīsies.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties