6. Janvāris 2021 15:40
Jaunumi
Lai novērstu pretrunīgas tiesu prakses veidošanos, Senāta Civillietu departaments “pilotlietas” skatīs prioritārā kārtībā
3

Lietām, ko Senāta Civillietu departaments skata prioritārā kārtībā, šogad pievienotas arī lietas, kurās tiek risināts tiesību jautājums, kura galīgais noregulējums ir nepieciešams vairāku zemākā tiesu instancē esošu lietu izskatīšanā.

Civillietu departamenta priekšsēdētājs Normunds Salenieks īpašo uzmanību šim aspektam pamato ar nepieciešamību laikus novērst pretrunīgas tiesu prakses veidošanos.

“Kasācijas instances tiesas problēma ir tās lēna reaģēšana uz likumu izmaiņām un attiecīgas tiesu prakses novēlota veidošana. Proti, paiet zināms laiks, kamēr lieta nonāk Senātā.  It īpaši tas rada problēmu, ja tiesās masveidā ienāk vienveidīgas lietas. Sadarbojoties ar zemāku instanču tiesām, būtu identificējamas šādas vienveidīgas lietas un tās būtu izskatāmas prioritārā kārtībā, tādējādi novēršot pretrunīgas tiesu prakses veidošanos un ļaujot prognozēt lietas iznākumu arī pārējās analogajās lietās,” norāda departamenta priekšsēdētājs.

Lietu sadale departamentā notiek, ņemot vērā to ienākšanas secību. Taču Augstākās tiesas priekšsēdētāja apstiprinātā lietu sadales kārtība paredz lietu kategorijas, kam ir prioritāte izskatīšanā. Tie ir darba strīdi – prasības par atjaunošanu darbā, darba devēja uzteikuma atzīšana par spēkā neesošu, darba algas piedziņa, kā arī strīdi, kas saistīti ar bērnu tiesību aizsardzību. Prioritāte noteikta arī lietām, kurās iesniegti protesti Civilprocesa likuma 483. panta kārtībā un lietām par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem. Tāpat prioritāri var tikt skatītas lietas, kurās tiesvedība notiek ilgstošu laiku un kurās ir citi pamatoti iemesli to paātrinātai izskatīšanai, kā arī lietām par tiesību jautājumiem, kuru ātrai risināšanai ir būtiska nozīme judikatūras attīstībai.

Līdzīgi principi un instrumenti, lai paātrinātu lietu izskatīšanu un vienveidīgas tiesu prakses veidošanu, ietverti arī Senāta Krimināllietu departamenta un Administratīvo lietu departamenta lietu sadales kārtībā.

Senāta departamentu lietu sadales plānus skatīt šeit.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
ES
24. Aprīlis 2021 / 13:36
0
ATBILDĒT
Neko teikt, prioritāri. Ja likums nosaka, ka jāizskata, piem.,līdz 1.04, tad tiesa izvēlas izskatīt lietu 31.martā. Vai to var nosaukt par labu praksi vai tikai formālu likuma ievērošanu? Manuprāt, prioritāri - tas ir pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā lietas apstākļus, nevis formāli iekļauties termiņos, kaut arī faktiska lietas izskatīšanas novilcināšana var radīt vienai pusei miljonos mērāmus zaudējumus.
Valsts ieņēmumu dienests > ES
5. Maijs 2021 / 17:57
0
ATBILDĒT
Turklāt ES minētajā lietā sprieduma sastādīšanas termiņu pagarināja pretēji CPL noteiktajam. neko teikt prioritāri. Skumji, ka vārdi nesakrīt ar darbiem pat Augstākajā tiesā.
Normunds Šlitke
7. Janvāris 2021 / 13:24
0
ATBILDĒT
Iniciatīva kopumā ir atbalstāma, taču prasa ievērot zināmu piesardzību tās realizācijā. No vienas puses, tas jau ilgstoši ir bijis tiesnešu un advokātu gaidās, tā nodrošinot tiesiskumu un vienlīdzību likuma priekšā. Vienlaikus tas arī ir nozīmīgs risks un apdraudējums tiesiskumam, demokrātijai, tautas varai un pilsoņu brīvībām, ko dažkārt rada pārāk neatkarīga, lai arī pat augsti profesionāla tiesa, kurā tiesneši piemēro tiesības nevis saskaņā ar likumu, bet gan contra legem, tā rīkojoties ārpus likumdevēja noteiktās kompetences, un tādējādi nodarbojoties ar "tiesu aktīvismu" (skat. ,S.Osipova, Tiesiska valsts vai "tiesnešu valsts", JV 5. jūlijs 2016. /nr. 27 /930).
Tāpēc vienlaikus vajadzētu nodrošinot arī sevišķi kvalitatīvu un “caurspīdīgu” šo lietu izskatīšanu, ar to saprotot strikti reglamentētu tiesas procesu, vēlams - tiesas sēdē, un juridiskajai metodei atbilstoši argumentētu nolēmumu taisīšanu, pēcāk nodrošinot šādu judikatūras nolēmumu t.s. pilotlietās pienācīgu analīzi un kritiku, kā arī caurspīdīgu procedūru to iekļaušanai oficiālajā “judikatūras datu bāzē”.
Tāpat, ja tas ir iespējams, judikatūras datubāzes, iekļaujot tajā visu instanču tiesu kvalitatīvos nolēmumus, veidošanu turpmāk būtu jāuztic jeb jādeleģē kādai citai institūcijai, piemēram, Tieslietu ministrijai, Tieslietu padomei, valsts dibinātajām universitātēm, portālam “Jurista vārds”.
Par šo vairāk šodienas rakstā "Judikatūra, vienveidīga tiesu prakse un tiesiskums".
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties