27. Janvāris 2021 16:32
Jaunumi / COVID-19
Pašvaldību vadītāji premjerministram un veselības ministram uzsver datu nozīmi un nepieciešamību Covid-19 izplatības ierobežošanai

27. janvārī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un veselības ministrs Daniels Pavļuts. Pašvaldību vadītāji uzsvēra datu nepieciešamību un informācijas būtisko nozīmi efektīvai Covid-19 izplatības ierobežošanai, akcentēja pašvaldību gatavību un iesaisti vakcinēšanas procesā, kā arī aicināja vienoti risināt situāciju sociālās aprūpes centros u.c.

Atklājot LPS domes sēdi, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēra pašvaldību būtisko lomu krīzes novēršanā un nepieciešamību kopīgi valstij un pašvaldībām risināt problēmjautājumus. LPS piedalās visās sanāksmēs, darba grupās un pasākumos, sniedzot konstruktīvus priekšlikumus dažādu jautājumu efektīvai risināšanai, kā arī ir viens no līderiem komunikācijā un operatīvas informācijas sniegšanā pašvaldībām. Arī turpmāk skaidras, saprotamas, aktuālas, uzticamas informācijas apritei būs liela nozīme Covid-19 izplatības ierobežošanā un vakcinēšanas procesa sekmīgā nodrošināšanā.

Tikšanās laikā pašvaldību vadītāji Ministru prezidentam un veselības ministram atkārtoti uzsvēra datu par inficēšanās gadījumiem ar Covid-19 nepieciešamību un būtisko nozīmi, lai pašvaldības savlaicīgi un operatīvi varētu ierobežot vīrusa plašāku izplatību. Pašlaik pašvaldībām šādi dati netiek sniegti, atsaucoties uz datu aizsardzības regulas prasībām, līdz ar to par inficēšanās uzliesmojumiem uzņēmumos, iestādēs u.c. informācija tiek saņemta novēloti. Sēdes laikā tika izteikts priekšlikums, ka šāda veida ziņas par inficēšanās apmēriem kādā institūcijā, daudzdzīvokļu mājā, iestādē vai citur varētu tikt nodoti vienai konkrētai personai, piemēram, pašvaldības policistam. Ministru rezidents novērtēja šādas informācijas nozīmību pandēmijas laikā un izvērtēs iespējamo piedāvāto risinājumu, lai mērķtiecīgi ierobežotu Covid-19 izplatību, kā arī solīja iespēju robežās šo jautājumu risināt.

Tāpat Ministru prezidents uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija valstī aizvien ir sarežģīta, tāpēc ar valdības noteiktajiem ierobežojumi iespējams būs jārēķinās vēl vismaz sešas nedēļas, vienlaikus nepārtraukti vērtējot pastāvošo situāciju un paralēli īstenojot vakcinācijas procesu. Valdība šī gada 28. janvārī plāno apstiprināt vakcinācijas plānu un pašvaldībām šajā procesā būšot ļoti nozīmīga loma.

Savukārt pēc K. Kariņa teiktā, īpaši svarīgi šobrīd ir nekavējoties atrisināt straujo vīrusa izplatību sociālās aprūpes centros, šim nolūkam esot izstrādāts rīcības plāns. Pašvaldības savukārt uzsvēra, ka efektīvi samazināt izplatību sociālās aprūpes centros varēs, ja būs vienota pieeja un attieksme pret valsts, pašvaldību un privātajiem sociālās aprūpes centriem, būs skaidras un vienotas vadlīnijas, tiks nodrošināti eksprestesti, kā arī konkrēts vakcinācijas algoritms visos sociālās aprūpes centros Latvijā. Liela nozīme ir arī informācijas pieejamībai, tāpēc LPS ārkārtējās situācijas laikā regulāri rīko videokonferences un sniedz nepieciešamo informāciju pašvaldību un privātajiem sociālās aprūpes centriem.

Kā norādīja veselības ministrs, aizvien prioritārās grupas, kas paralēli medicīnas darbiniekiem jau tuvākajā laikā saņems vakcīnu pret Covid-19, ir sociālās aprūpes centru darbinieki un iemītnieki. Tikšot sagatavotas arī minimālās prasības, kādas sociālās aprūpes centriem būs jānodrošina, lai atbildīgie speciālisti varētu ierasties un nodrošināt vakcinēšanu. Savukārt līdz vasaras beigām esot jāvakcinē kopumā pusotrs miljons Latvijas iedzīvotāju, kas ir liels izaicinājums un to varēšot izdarīt tikai kopīgiem spēkiem, sekmīgi sadarbojoties valstij un pašvaldībām. Vienlaikus D. Pavļuts pauda pateicību un gandarījumu par pašvaldību iesaisti un sniegtajiem priekšlikumiem vakcinācijas plāna izstrādē un precizēšanā, aicinot turpināt darbu un informēt par nepieciešamajiem risinājumiem vakcinēšanas operatīvai un sekmīgai nodrošināšanai reģionos.

Visbeidzot sēdes laikā pašvaldību vadītāji akcentēja arī valsts budžeta jautājumus. Ņemot vērā, ka pašvaldību pamatbudžets šogad tika samazināts, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju par labu valstij, pašvaldības saskaras ar būtisku samazinājumu dažādās jomās, tai skaitā pakalpojumu sniegšanā. Tāpēc, izstrādājot nākamā gada budžetu, pašvaldības aicināja premjerministru ņemt vērā esošo finansējuma samazinājumu un šajā kontekstā risināt sporta un kultūras infrastruktūras problēmjautājumu. Šīs jomas ir skārusi krīze, tāpēc nepieciešams valsts atbalsts. Tāpat LPS ir vērsusies pie izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas, aicinot rast iztrūkstošo finansējumu sporta skolu pedagogu atalgojumam. Ministru prezidents pauda izpratni par situāciju un pauda gatavību izvērtēt iespējamā atbalsta sniegšanu sporta un kultūras infrastruktūras jomā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
COVID-19
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties