22. Augusts 1997 /NR. 16 (58)
"Terorisms un terorisma izpausmes Latvijā"

Zvērināta advokāta palīgs Raimonds Plāte:

“Terorisms un terorisma izpausmes Latvijā”

Vārds “ terror ” latīniski nozīmē bailes. Brīdī, kad šīs bailes tiek izmantotas, lai šantažētu valsti, sabiedrību vai politisku grupējumu, sāk darboties “jauni likumi”.

Terorismam nav precīzas definīcijas, taču viena no raksturīgākajām iezīmēm ir saistīta ar mērķa un izmantoto līdzekļu neatbilstību. Terora akts ir veids, kā indivīds vai minoritāte mēģina sasniegt noteiktu mērķi tad, ja to nav iespējams izdarīt ar likumīgiem līdzekļiem.

Terorists visbiežāk ir indiviuālists, kas nostājies pret sabiedrību, taču tajā pašā laikā lielākā terora aktu daļa notiek zināmas organizācijas, grupas vai pat nācijas vārdā. Var mēģināt klasificēt terorismu saistībā ar šādas organizācijas raksturu.

Ideoloģiskais terorisms — saistīts ar revolucionāri noskaņotajām organizācijām, kuru mērķis ir iegūt politisku varu, izraisot iekšpolitisku vai arī starptautisku nestabilitāti. Lielākā daļa šādu organizāciju dalībnieku nāk no vidusšķiras, 2/3 no tiem ir augstākā izglītība, viņu uzskatu pamatā ir marksistiska ideoloģija. Vēsturiski piemēri: Bakuņins, Mao, Če Gevara. Mūsdienu “ievērojamākās” organizācijas — RAF, “Tupak Amaru”.

Etniskais terorisms — mēģinājums panākt etniskas minoritātes valstisku neatkarību valstī, kurā vara pieder lielākajai nācijai. Ideoloģiskā amplitūda var būt visdažādākā, sākot ar apspiestas tautas patiesām ilgām pēc neatkarības un beidzot ar rasistiski noskaņotajiem etniskajiem “tīrītājiem” (kurdi, basku organizācija ETA, IRA).

Reliģiskais terorisms — parasti izpaužas jaunu, mazskaitlīgu un radikāli noskaņotu sektu darbībā. Grūti prognozējams un sevišķi bīstams terorisma paveids, jo reliģiskā pārliecība var likt cilvēkam ziedot sevi idejas vārdā visneiedomājamākajos veidos. Šie teroristi reti izvirza prasības, un masveida rituālās pašnāvības ir viņu “iemīļotākais” pasākums. Kaut arī ir pretējs piemērs – 1995.gada 20.martā Tokijas metro izplatās toksiska gāze, kā rezultātā mirst 12 cilvēki, bet saindējas aptuveni 5000. Šo terora aktu veica reliģiska organizācija “Aum Shinrinkyo”, kuras mērķis bija pārņemt varu Japānā un vēlāk visā pasaulē, izmantojot komplicētas reliģiskas teorijas un modernas tehnoloģijas (toksisko un haluciogēno vielu ražošana, zemestrīču “mākslīgas” izraisīšanas teorija u.c.). Cits reliģiskas sektas terorisma piemērs, kas saistīts ar ķīlnieku turēšanu un vēlāku nogalināšanu, — 1993.gada martā, aprīlī Teksasas pilsētiņā Vako, kad Deivida Koreša vadītā sekta veica rituālu pašsadedzināšanos.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties