28. Maijs 2019 /NR. 21 (1079)
Skaidrojumi. Viedokļi
Patstāvīgās iestādes Satversmes tiesas judikatūrā
Dr. iur.
Gatis Bārdiņš
Satversmes tiesas padomnieks 

Šajā rakstā apkopota Satversmes tiesas judikatūra par patstāvīgajām iestādēm – valsts pārvaldes iestādēm, kuras nav padotas Ministru kabinetam. Minētajā judikatūrā aplūkota Nacionālā radio un televīzijas padome,1 tiesībsargs, Latvijas Banka un Centrālā vēlēšanu komisija, kā arī vērtēts patstāvīgo iestāžu statuss, funkcijas, finansiālā neatkarība un pilnvarojums izdot ārējos normatīvos aktus.

Satversmes tiesa patstāvīgās iestādes apzīmējusi ar tādiem terminiem kā "patstāvīgās valsts iestādes", "neatkarīgās iestādes" un "autonomās valsts pārvaldes iestādes". Rakstā saglabāti Satversmes tiesas lietotie termini.

I. Lieta Nr. 2006-05-01

Satversmes tiesa lietā Nr. 2006-05-01 vērtēja, vai Latvijas Republikas Satversmei (turpmāk – Satversme) atbilst tas, ka Nacionālā radio un televīzijas padome nav padota Ministru kabinetam.

Satversmes 58. pantā noteikts, ka valsts pārvaldes iestādes ir padotas Ministru kabinetam. Interpretējot minēto tiesību normu, Satversmes tiesa atzina, ka valsts pārvaldes iestāžu padotība Ministru kabinetam nepieciešama tādēļ, lai tas varētu uzņemties politisku atbildību par visas tam nodotās kompetences īstenošanu izpildvaras jomā. Proti, Ministru kabineta rīcībā jābūt tādiem tiesiskiem mehānismiem, kas nodrošinātu pienācīgu valsts pārvaldes iestāžu darbību.2

Valsts pārvaldes iestāžu padotība Ministru kabinetam nav Satversmes 58. panta pašmērķis, un valsts pārvaldes vienotības noteikšana vēsturiski nemaz nebija šā panta uzdevums. Satversmes 58. pants līdztekus Satversmes 53. panta otrajam teikumam novērš izpildvaras duālismu. Proti, šīs Satversmes normas izslēdz politiski neatbildīgā Valsts prezidenta iespējas dot rīkojumus valsts pārvaldes iestādēm un vadīt to darbu bez Saeimas priekšā atbildīgā Ministru kabineta ziņas.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties