19. Augusts 2014 /NR. 32 (834)
Tiesību prakse
Tiesības uz aizstāvību un atteikšanās no aizstāvja
Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta lēmums
Lietā Nr. SKK – 110
2014. gada 20. martā

Ja apelācijas instances tiesa aprobežojas tikai ar apsūdzētā atbildi, ka aizstāvja palīdzība viņam nav nepieciešama, nenoskaidrojot, kāda iemesla dēļ nav ieradies aizstāvis, tad tas nenodrošina apsūdzētajam tiesības uz valsts nodrošinātu aizstāvību apelācijas instances tiesā Kriminālprocesa likuma 20. panta ceturtās daļas izpratnē.

Latvijas Republikas Augstākā tiesa šādā sastāvā: tiesnese A. Nusberga, tiesnese I. Radzeviča, tiesnese V. Cīrule, izskatīja rakstveida procesā krimināllietu sakarā ar Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora P. Sondora kasācijas protestu, apsūdzētā A.C. aizstāvja E. Rusanova kasācijas sūdzību un tās papildinājumiem un apsūdzētā D.H. kasācijas sūdzību par Zemgales apgabaltiesas 2013. gada 9. septembra spriedumu un

 

konstatēja

Ar Jelgavas tiesas 2012. gada 14. februāra spriedumu D.H., personas kods [..], atzīts par vainīgu Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā (likuma redakcijā līdz 2009. gada 23. decembrim) paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 4 gadiem, konfiscējot mantu.

A.C., personas kods [..], atzīts par vainīgu Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā (likuma redakcijā līdz 2009. gada 23. decembrim) paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 3 gadiem un 6 mēnešiem, konfiscējot mantu.

Lietā vēl R.P., personas kods [..], atzīts par vainīgu un sodīts pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas (likuma redakcijā līdz 2009. gada 23. decembrim), bet P.H., personas kods [..], atzīts par nevainīgu un attaisnots apsūdzībā pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 320. panta trešās daļas (likuma redakcijā līdz 2009. gada 23. decembrim) un pēc Krimināllikuma 313. panta otrās daļas, par kuriem kasācijas sūdzība vai kasācijas protests nav iesniegts.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu D.H. un A.C. atzīti par vainīgiem un sodīti par to, ka viņi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, būdami valsts amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasīja un paši prettiesiski pieņēma materiālu vērtību (kukuli) par darbības izdarīšanu un neizdarīšanu kukuļdevēja interesēs.

Kā arī atzīti par vainīgiem un sodīti – D.H. par to, ka viņš atkārtoti un R.P. personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, izmantojot savu dienesta stāvokli, būdami valsts amatpersonas, paši prettiesiski pieņēma materiālu vērtību (kukuli) par darbības neizdarīšanu kukuļdevēja interesēs.

D.H., A.C., R.P. darbības pirmās instances tiesā kvalificētas pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas (likuma redakcijā līdz 2009. gada 23. decembrim).

Par pirmās instances tiesas spriedumu apelācijas protestu iesniedza Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors P. Sondors, bet apelācijas sūdzības iesniedza apsūdzētais A.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Kriminālprocesa likums
— likumi.lv —
Latvijas Republikas Satversme
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties