15. Oktobris 2024 06:00
Prakses materiāli
Konferences  "Četras sarunas par Latvijas finanšu sistēmas "kapitālo remontu"" materiālu krājums

"Jurista Vārda" konferences "Četras sarunas par Latvijas finanšu sistēmas "kapitālo remontu"" materiālu krājumā apkopotas publikācijas par juridiskajām problēmām saistībā ar Latvijas īstenotajām finanšu sistēmas reformām,  tai skaitā Eiropas Savienības Tiesas 4. oktobra spriedums apvienotajās lietās, atbildot uz Satversmes tiesas lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu. Materiālā pieejami arī "Jurista Vārda" aptaujas rezultāti – tajā piedalījās gandrīz 500 Latvijas juristu, izsakot savas domas Latvijas "finanšu sistēmas kapitālā remonta" norisi. 

Kontekstam: 2018. gadā Eiropas Padomes ekspertu komiteja Moneyval publicēja 5. kārtas ziņojumu, kritiski vērtējot Latvijas spējas finanšu noziegumu, tostarp nelegāli iegūtas naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, un valstij tika piemērota pastiprināta uzraudzība. Reaģējot uz to, Latvija uzsāka finanšu sistēmas “kapitālo remontu" un īstenoja vairākus pasākumu plānus. Savukārt šobrīd Latvija kā pirmā valsts ir pieteikusies Moneyval 6. kārtas novērtējumam, lai demonstrētu sasniegto progresu finanšu noziegumu apkarošanas jomā. Vērtēšanas process jau ir sācies, bet jaunais Moneyval ziņojums sagaidāms 2025. gada nogalē.

Turpinot sekot šīm norisēm un veicinot daudzpusīgas tiesībpolitiskas diskusijas, žurnāls “Jurista Vārds” 2024. gada 16. oktobrī sadarbībā ar Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti un Finanšu nozares asociāciju Latvijas Universitātes Mazajā aulā rīko tieslietu nozares profesionāļu konferenci “Četras sarunas par Latvijas finanšu sistēmas “kapitālo remontu””, kā arī izdod konferences materiālu krājumu, kurā apkopotas publikācijas par jaunākajām ar šiem tematiem saistītajām aktualitātēm.

Šis “Jurista Vārda” materiālu krājums ir daļa no Latvijas 2024.–2026. gada pasākumu plāna, kura mērķis ir veicināt izpratni sabiedrībā par NILLTPF novēršanas nepieciešamību, it īpaši juridisko profesiju vidū, skat.: https://likumi.lv/ta/id/351737-par-pasakumu-planunoziedzigi-iegutu-lidzeklu-legalizacijas-terorisma-un-proliferacijasfinansesanas-noversanai-2024-2026-gadam

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties