24. Janvāris 2017 /NR. 4 (958)
Skaidrojumi. Viedokļi
Izslēgšana par iepriekš nepildītiem līgumiem publiskajos iepirkumos
Lietuvas un Latvijas regulējums
Artūrs Gurskis
juridiskā biroja “Gromovs & Gurskis” īpašnieks 

Dzirdot vārdus "melnais saraksts", cilvēkiem nereti rodas asociācijas ar sarakstu, kurā ir iekļautas noteiktas personas, kuras kaut ko ir pārkāpušas un kurām līdz ar to ir liegta dalība konkrētos pasākumos vai liegts veikt konkrētas darbības. Šāds piegādātāju melnā saraksta institūts, kas ierobežo riskantu piegādātāju dalību publiskajos iepirkumos, ir izveidots un jau darbojas Lietuvas publisko iepirkumu reglamentējošajos tiesību aktos. Par to rakstīju iepriekšējā publikācijā "Direktīvas 2014/24/ES pārņemšana Latvijā un Lietuvā". Lietuvas tiesību aktos piegādātāju melnā saraksta institūts pastāv kopš 2016. gada 1. janvāra.

Saskaņā ar Lietuvas Publisko iepirkumu likuma regulējumā noteikto piegādātājs iekļūst melnajā sarakstā, ja tas ir pieļāvis nopietnus (būtiskus) pārkāpumus iepriekšējā iepirkuma līguma izpildē, kas bijis par pamatu iepirkuma līguma laušanai.

Šāds piegādātāju melnā saraksta institūts Latvijas publisko iepirkumu reglamentējošajos tiesību aktos nav noteikts. Latvijas Publisko iepirkumu likuma regulējums atļauj pasūtītājam izslēgt kandidātu vai pretendentu no turpmākas dalības iepirkuma procedūrā, ja tas nav pildījis iepirkuma līgumu pie šī pasūtītāja (saskaņā ar jauno Publisko iepirkumu likumu1), kā arī tad, ja kandidāts vai pretendents nav pildījis iepirkuma līgumu pie cita pasūtītāja, ja par to ir spēkā stājies tiesas spriedums vai kompetentas institūcijas lēmums (atbilstoši jaunā Publisko iepirkumu likuma 42.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Publisko iepirkumu likums
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties