22. Februāris 2021 16:00
Grāmatas
Baltijas valstu attīstība aizvadīto 30 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas: politiskie, ekonomiskie un tiesiskie aspekti
Starptautiskās zinātniskās konferences materiāli

Šajā krājumā lasītājiem piedāvāts ieskats konferencē “Baltijas valstu attīstība aizvadīto 30 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas: politiskie, ekonomiskie un tiesiskie aspekti” (Rīgā 2020. gada aprīlī), publicējot divpadsmit rakstus, kuru autori uzstājās šajā konferencē. Publikācijai izvēlētas nozīmīgākās tēmas ekonomikā, vēsturē, politikā un tiesību zinātnē.

SKATĪT GRĀMATU [PDF]

Izdevuma priekšvārdā Dr.habil.sc.pol., Dr.iur. Tālavs Jundzis,Juridiskās koledžas direktors, norāda: "Juridiskā koledža kā augstākās izglītības institūcija šogad atzīmēs savas dibināšanas 20. gadadienu. Būdama viena no Latvijas pirmajām koledžām, gadu gaitā tā ir iedibinājusi un attīstījusi virkni nozīmīgu tradīciju. To vidū īpaši izceļama būtu Starptautiskā zinātnes nedēļa un dalība Latvijas Juristu dienās, kas tiek organizētas katru gadu aprīļa pēdējā nedēļā. Ņemot vērā šogad valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, pasākumi notika attālināti, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus.

2020. gads ir nozīmīgs arī ar to, ka tieši pirms 30 gadiem 1990. gada 4. maijā tika pieņemts vēsturiskais Latvijas PSR Augstākās padomes lēmums par valstiskās neatkarības atjaunošanu. Līdzīgi lēmumi īsi pirms tam tika pieņemti arī Lietuvā un Igaunijā. Tāpēc šī gada Starptautiskā zinātnes nedēļa aprīļa beigās tieši pirms 4. maija lielā mērā tematiski ir saistīta ar šiem vēsturiskajiem notikumiem visās trijās Baltijas valstīs.

Juridiskajā koledžā Starptautiskās zinātnes nedēļas ietvaros norisinājās aizraujoša un saistoša tiesas procesa izspēle studentiem – Latvijas prasība ANO Starptautiskajā tiesā pret Krieviju par Padomju Savienības okupācijas rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. Ne mazāk interesanta izvērsās arī diskusija 25. aprīlī par Baltijas valstu pozīciju attiecībā uz starptautiski neatzītiem subjektiem un teritorijām. Tomēr pats svarīgākais 2020. gada Starptautiskās zinātnes nedēļas un Latvijas Juristu dienu notikums Juridiskajā koledžā bija starptautiskā konference “Baltijas valstu attīstība aizvadīto 30 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas: politiskie, ekonomiskie un tiesiskie aspekti”. Konferencē piedalījās ne tikai visu trīs Baltijas valstu zinātnieki, bet arī Gruzijas un Turcijas universitāšu mācībspēki un studenti. Īpaši atzīmējama mūsu sadarbības partnera – Utenas Lietišķo zinātņu universitātes (Utena University of Applied Sciences) pārstāvju dalība, kuri sniedza ieskatu Lietuvas tieslietu sistēmas aktualitātēs.

Šoreiz krājumā piedāvājam lasītājiem tikai nelielu ieskatu minētajā konferencē, publicējot divpadsmit rakstus, kuru autori konferencē uzstājās tiešsaistes režīmā un iesaistījās aktīvās diskusijās. Protams, ziņojumu klāsts bija daudz plašāks, taču publikācijai izvēlējāmies vien pašas nozīmīgākās tēmas. To autori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Gruziju un Turciju. Krājums varētu būt noderīgs un interesants ne tikai Juridiskās koledžas studentiem, bet daudz plašākam interesentu lokam."

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties