9. Oktobris 2024 16:00
Periodika
Augstākās Tiesas Biļetens Nr. 29
2024. gada oktobris

“Mūsdienu tiesnesim jāiet līdzi laikam” – jaunajā “Augstākās Tiesas Biļetenā” saka Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Un tam veltīti daudzi žurnāla materiāli.

Biļetenā publicēti starptautiskās konferences “Eiropas Savienības vērtības – katra nacionālā tiesneša atbildība” referāti un domu kopsavilkumi. Tajos ne tikai par Latvijas tiesu sistēmas ieguvumiem, pievienojoties Eiropas Savienībai, bet arī par jauno dalībvalstu devumu Eiropas tiesību telpai. Par nacionālā tiesneša atbildību šajā mijiedarbībā.

Arī Latvijas tiesnešu konferencē gan Augstākās tiesas priekšsēdētājs, gan senatore Rudīte Vīduša runāja par tiesnesi 21.gadsimta sabiedrībā. Senatore Vīduša, balstoties tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesa atziņās, runāja par šodienas tiesnešu saimi, kas “ir raiba kā dzeņa vēders un kā pati Latvijas tauta”, par tiesneša personību, vājumu, izaugsmi.

Viens no lielākajiem 21.gadsimta tiesneša izaicinājumiem noteikti ir mākslīgais intelekts. Tādēļ būs vērtīgi izlasīt Amsterdamas universitātes pasniedzēja, finanšu doktora Mihņas Konstantinesku speciāli “Augstākās Tiesas Biļetenam” sagatavoto rakstu “Kodi, tiesu lietas un līgumi” par mašīnmācīšanos un mākslīgo intelektu juridiskajā profesijā.

Tiesībdomu sadaļā arī senatores Marikas Senkānes kā Centrālās vēlēšanu komisijas locekles pārdomas par vēlēšanu procesa pilnveidošanu, senatores Sanitas Osipovas skatījums par vārda brīvību un cilvēka cieņu izglītībā, vairāku senatoru un zinātniski analītisko padomnieku priekšlasījumi 82. Latvijas Universitātes zinātniskajā konferencē.

Tiesību prakses sadaļā – Senāta departamentu priekšsēdētāju sēdes lēmumi par lietu pakļautību gadījumos, kad viedokļi dalās, vai lieta skatāma civilprocesa vai administratīvā procesa, civilprocesa vai kriminālprocesa kārtībā. Publicēts arī Civillietu departamenta senatoru kopsapulces skaidrojums par rakstveida paskaidrojumu par blakus sūdzību, kā arī Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas sagatavotais pārskats par būtiskiem tiesību jautājumiem Senāta praksē šajā gadā.

Vēstures sadaļā atskats uz Administratīvo tiesu 20 gadu svētku pasākumu un grāmatas “Senatore Dace Mita” atvēršanu.

Rubrikā “No otras puses” šajā reizē stāsts par trīs tienesēm vienā saimē – senatore Inese Laura Zemīte savām jaunajām kolēģēm tiesneses amatā – vedeklai Sindijai Zemītei un māsasmeitai Agnesei Adgerei – vēlējumu saka Vinnija Pūka vārdiem: “Dzīve ir kā ceļojums, kas jāpiedzīvo, nevis problēma, kas jārisina”. Vērtīgs ceļojums būs ne tikai šī saruna, bet viss Biļetena jaunais numurs.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties