2. Februāris 2021 12:00
Grāmatas
Tiesību normu laika aspekti tiesiskā un demokrātiskā valstī

Šī ir "Latvijas Vēstneša" monogrāfiju sērijas "Tiesību zinātne” ceturtā grāmata, kuras pamatā ir autora Latvijas Universitātē aizstāvētais promocijas darbs.

SKATĪT GRĀMATU [PDF]

Autors pēta vienu no sarežģītākajiem jurisprudences jautājumiem – tiesību un laika mijiedarbību. Jautājumu, kura izpratne Latvijas tiesiskajā sistēmā ir niecīga un par kuru sarakstītā zinātniskā literatūra latviešu valodā ir minimāla.

Tiesību normu laika aspekti ir sarežģīts temats, bez kura izpratnes nav iespējams veikt kvalitatīvu tiesību normu piemērošanu, grāmatas ievadā raksta profesore Dr.iur. Daiga Rezevska. Autors šajā darbā ne tikai atbildējis uz daudziem zinātniski komplicētiem jautājumiem (piemēram, par tiesiskās paļāvības principa pārkāpuma atklāšanas metodoloģiju vai atpakaļejoša tiesību normas spēka noteikšanas trim dažādajām metodēm), bet arī izskaidrojis elementāros pamatjautājumus par intertemporālajiem principiem un to piemērošanas gadījumiem.

Atšķirībā no līdz šim Latvijas tiesību zinātnē pieņemtās nostājas, ka šie principi uzliekot likumdevējam pienākumu ievērot, ka publiskajās tiesībās pieņemtajām tiesību normām ir tūlītējs spēks, turpretī privātajās tiesībās – turpmāk vērsts spēks ar iegūtu tiesību ietekmēšanas nepieļaujamību, grāmatas autors izskaidro, ka šīs juridiskās metodes – intertemporālie principi – ir piemērojamas tikai likumdevēja gribas iztulkošanai. Tādējādi tiesību normu adresātiem nevar veidoties paļāvība, ka likumdevējam ir pienākums ievērot šos principus. Izdevumā sniegts visaptverošs skaidrojums par tiesiskās paļāvības principa izpratni un ievērošanas nosacījumiem normatīvo aktu jaunrades procesā. 

Grāmata veicinās kvalitatīvāku un saprotamāku tiesību piemērošanu no laika aspekta un noderēs ikvienam juristam, jo īpaši juridisko zinātņu studentiem, tiesību piemērotājiem – iestāžu darbiniekiem un tiesnešiem, kā arī likumdevējam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties