12. Jūlijs 2023 13:35
Prakses materiāli
Apkopojums "Tiesas sprieduma saistošais spēks (Res judicata) – Latvijas Senāta prakse un komentāri"

Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa apkopojusi Latvijas Senāta praksi par tiesas sprieduma saistošo spēku civillietās. Apkopojumu jautājumā par tiesas sprieduma civillietā saistošo spēku jeb res judicata veido divas daļas: Latvijas Senāta nolēmumu apskats un šo nolēmumu kontekstā nozīmīgi tiesību zinātnieku komentāri.

Kopa aptver jautājumu par sprieduma likumīgo spēku, sākot ar rezolūcijas pasludināšanu, nolēmuma spēkā stāšanās tvērumu un tā saistošo dabu prāvniekiem un viņu saistību pārņēmējiem, skar arī pārrakstīšanās kļūdu labojuma procesu, kā arī ārvalstu spriedumu izpildi.

Pirmā daļa – tiesu prakses apkopojums – ir izvilkumi un atziņas no 123 nolēmumiem, kas sakārtoti Civilprocesa nolikuma normu secībā, papildinot jau 1932. un 1938. gada Civilprocesa (no)likuma izdevumos senatora F. Konradi un apgabaltiesas tiesneša A. Valtera apkopoto tiesu praksi ar citiem, tostarp 1939., 1940. gada, nolēmumiem.

Otrajā daļā – komentāri – atlasītas tiesību zinātnieku domas par sprieduma likumīgo spēku, tā saistošo dabu prāvniekiem un ar viņiem saistītām personām, kā arī atziņas par jēdziena res judicata izcelsmi un no tā izrietošo jautājumu analīzi.

Pieejami izvilkumi no K. Mališeva, M. Planiola, D. Grima, Bukovska V., K. Čakstes darbiem, kuru doktrīna ir Latvijas Senāta tiesu prakses pamatā vai attiecīgi iespaidojusies no tās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties