27. Augusts 1998 /NR. 27 (95)
Tiesu medicīna Latvijā XX gadsimtā

JU3.JPG (6214 BYTES) 3. Baltijas Tiesu medicīnas asociācijas kongresa prezidente, Latvijas Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktore Dr.Velta Volksone:

Tiesu medicīna Latvijā XX gadsimtā

JUU5.JPG (12943
BYTES) Baltijas tiesu medicīnas ekspertu trešais kongress noris Latvijas valsts 80. jubilejas gadā. Latvijas neatkarība tika proklamēta 1918. gada 18. novembrī. Tuvojas arī gadsimtu mija. Saistībā ar minēto būtu izvērtējamas izglītības gūšanas iespējas XX gadsimtā, kā arī tiesu medicīnas zinātnes un prakses attīstība Latvijā. XX gadsimts Latvijas valstī bijis lielu pārmaiņu laiks.

Pirmajos divos gadu desmitos gandrīz pilnībā Latvija vēl bija Krievijas impērijas sastāvdaļa — Kurzemes un Vidzemes guberņas. Uz šī sabiedriski politiskās dzīves fona veidojās tiesu medicīnas zinātnes un tās priekšmeta tiesu medicīnas ekspertīzes attīstība Latvijā. Nosacīti šajā attīstībā izšķirami četri periodi.

Pirmais no šiem periodiem ilgst no gadsimta sākuma līdz 1922. gadam. Baltijas guberņām gadsimta sākumā kopēja universitāte bija Tartu (Tērbatas) universitāte, kas bija rusificēta par Jurjevas universitāti. Ārsti, kuri tajā laikā bez daudziem citiem pienākumiem veica arī tā saukto tiesu ārstu darbu, izglītību guva šajā universitātē. Vēlākos gados daudzi devās uz Pēterburgas Kara medicīnas akadēmiju, starp viņiem arī latvietis Miķelis Veidemanis. Kad Rīgā uz Tehniskās augstskolas bāzes izveidojās Latvijas Universitāte, viņš bija Medicīnas fakultātes dekāns un vēlāk vadīja arī tiesu medicīnas katedru.

Jau 1917.–1918. gadā reāli izvirzījās Latvijas augstskolas kā nacionālas augstskolas organizēšanas nepieciešamība. 1919. gada 28. septembrī nodibināja Latvijas Universitāti, Medicīnas fakultāti sāka veidot 1919. gada nogalē un nodibināja 1920. gada februārī. 1922. gadā pēc Latvijas Universitātes uzaicinājuma Rīgā, lai izveidotu Tiesu medicīnas institūtu, no Vīnes Universitātes ieradās slavenā Austrijas profesora Albīna Haberda rekomendētais viņa skolnieks Ferdinands Neireiters. Mērķis tika sasniegts, un 1923. gadā pie Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes nodibināja Tiesu medicīnas institūtu.

Ar šo laiku Latvijā aizsākās tiesu medicīnas attīstības otrais periods. Šobrīd, Latvijai no jauna iekļaujoties Eiropas apritē, agrākie zinātnes un kultūras sakari ar Rietumu pasauli ceļami gaismā, atjaunojami un tālāk attīstāmi. Mēs ar cieņu vērtējam pirmā Tiesu medicīnas institūta vadītāja F.Neireitera paveikto periodā no 1923. līdz 1937. gadam. F.Neireiters īsā laikā apguva latviešu valodu, lasīja lekcijas un praktiskos darbus vadīja latviešu valodā. Pašreizējā situācijā es šo faktu vēlos sevišķi uzsvērt. F.Neireiters Veselības departamenta uzdevumā, apmācot apriņķu ārstus, veidoja institūta darbinieku personālsastāvu.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties