15. Marts 2023 10:30
Prakses materiāli
Pret Krieviju noteikto sankciju apiešanas indikatori

Nolūkā reaģēt uz sankcijām, kas noteiktas kontekstā ar Krievijas īstenoto militāro agresiju Ukrainā, Finanšu izlūkošanas dienests ir apkopojis indikatorus, kas var liecināt par sankciju apiešanu vai sankciju apiešanas mēģinājumu. 

Ņemot vērā Krievijas īstenoto bezprecedenta agresiju pret Ukrainu, kā arī Latvijas riska ekspozīciju, apkopotie indikatori fokusējas uz sankciju, kas noteiktas pret Krieviju kopš 2022. gada 23. februāra, pārkāpšanas un apiešanas mēģinājumu gadījumu identificēšanu. Tomēr apkopotie indikatori (vērtējot kopsakarā ar citu informāciju, faktiem un apstākļiem) var tikt izmantoti jebkura starptautisko sankciju režīma pārkāpšanas vai apiešanas mēģinājuma identificēšanai (piemēram, pret Baltkrieviju noteikto sankciju pārkāpšanas vai apiešanas mēģinājumu identificēšanai).

Lai arī apkopotie indikatori vērš uzmanību uz personām un darījumiem, kas saistīti ar Krieviju, Krievijas kaimiņvalstīm vai jurisdikcijām, kas nenoteic sankcijas pret Krieviju, tomēr nav izslēgts, ka sankciju apiešanas mēģinājumos var būt iesaistītas arī personas (kā arī konti u.tml.) no ES valstīm.

FID izstrādātā materiāla secinājumi saskan arī ar starptautisko partneru REPO* 2023. gada 9. martā publicēto konsultatīvo materiālu: Global Advisory on Russian Sanctions Evasion.

* “REPO” jeb “Russian Elites, Proxies, and Oligarchs Task Force” ir 2022. gadā izveidotā starptautiskā darba grupa, kas apvieno jomas ekspertus no astoņām valstīm – Austrālijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas, Amerikas Savienotajām Valstīm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties