17. Janvāris 2014 11:57
Jaunumi
Zināšanai pieņemts izvērtējums par iespēju regresa kārtībā vērsties pret amatpersonu

Šonedēļ Ministru kabinets pieņēmis zināšanai Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu, kas sniedz izvērtējumu par iespējām regresa kārtībā vērsties pret amatpersonām, kuru vainas dēļ cietušajiem nodarīti zaudējumi, kas tiek atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem.

 Ziņojumā norādīts, ka gan darbinieku, gan ierēdņu, gan amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm atbildību par darba devējam nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu nosaka Darba likuma normas un citi normatīvie akti, kas paredz speciālu attiecīgo amatpersonu darba tiesisko attiecību regulējumu. Šobrīd normatīvie akti paredz iespēju darba devējiem vērsties ar regresa prasību pret tām amatpersonām, kuru vainas dēļ cietušajiem nodarīti zaudējumi, kas tiek atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem.

Ziņojumā arī uzvērts, ka katrs gadījums saistībā ar amatpersonas iespējamo vainu un zaudējumu rašanos ir vērtējams individuāli, jo, lai regresa prasībā būtu iespējams piedzīt amatpersonas vainas dēļ radušos zaudējumus, ir jākonstatē cēloņsakarība starp amatpersonas rīcību un nodarītajiem zaudējumiem, kā arī šīs amatpersonas vainas pakāpe zaudējumu nodarīšanā.

Līdz ar to katrs gadījums saistībā ar amatpersonas iespējamo vainu un zaudējumu rašanos, kas tiek atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem, ir vērtējams individuāli.

Izvērtējot pastāvošo praksi saistībā ar iespējām regresa kārtībā vērsties pret amatpersonām, kuru vainas dēļ cietušajiem nodarīti zaudējumi, kas tiek atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem, nav tikuši konstatēti gadījumi, kad personai tiktu nodarīti zaudējumi tieši operatīvās darbības pasākumu veikšanas rezultātā. Savukārt ir konstatēti gadījumi, kad valstij zaudējumi nodarīti saistībā ar operatīvās darbības pasākumu gaitā iegūtās informācijas izmantošanu.

Izvērtējot praksi saistībā ar gadījumiem, kas neattiecas uz operatīvās darbības pasākumu rezultātā nodarīto zaudējumu piedziņu regresa kārtībā, ir konstatējami gadījumi, kad iestādes ir izvērtējušas iespēju vērsties pret darba ņēmējiem ar prasību atlīdzināt radušos zaudējumus.

Jāpiebilst, ka informatīvais ziņojums tika sagatavots, pildot Ministru kabineta uzdevumu, kurš tika dots, lemjot par informatīvo ziņojumu „Par nepieciešamību veikt normatīvo aktu grozījumus, lai nodrošinātu zaudējumu atlīdzināšanu gadījumos, ja personām nodarīti zaudējumi operatīvās darbības subjektu rīcības dēļ”. Informācija sagatavota, aptverot tās iestādes (institūcijas), kas ir pilnvarotas veikt operatīvo darbību, kā arī pilnvarotas veikt operatīvās darbības pasākumu veikšanas pirms kontroli un pēckontroli.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties