19. Marts 2014 14:54
Domnīca / eseja
Daži fakti saistībā ar vienošanos par soda apmēra samazināšanu
20
Dr.iur.
Andrejs Judins
Saeimas deputāts 

Tiem, kuri apzinās, ka ir vainīgi sodāmā nodarījumā, turpmāk būs iespēja izvēlēties starp piespriestā soda samazināšanu par 50% vai pilna soda izpildes atlikšanu, pārsūdzot lēmumu par soda piemērošanu.

Otrdien, 18.martā, Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijā sākām darbu ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz iespēju samazināt pārkāpējiem piespriesto naudas sodu uz pusi, ja viņš atzinis savu vainu (a), lietā nav cietušo (b), gada laikā vainīgajam nav piemērota šāda soda samazināšana par citiem pārkāpumiem (c) un piekrīt samaksāt samazinātu naudas sodu 10 dienu laikā (d). Ja attiecīgajā laikā nauda netiek samaksāta, vienošanās par soda apmēra samazināšanu zaudē spēku un personai jāmaksā sods pilnā apmērā.

Šāda ir priekšlikuma pamatdoma. Tā mērķis ir mudināt pārkāpējus brīvprātīgi maksāt naudas sodu, nevis izmantot likumā paredzētās iespējas, lai maksimāli attālinātu naudas soda samaksas brīdi. Iecerētie grozījumi, protams, nekādā gadījumā neierobežos personas tiesības, kura neatzīst savu vainu pārkāpumā, pārsūdzēt piespriesto sodu. Savukārt tiem, kuri apzinās, ka ir vainīgi, turpmāk būs iespēja izvēlēties starp piespriestā soda samazināšanu par 50% vai pilna soda izpildes atlikšanu, pārsūdzot lēmumu par soda piemērošanu.

Atbalstu šim Tieslietu ministrijā izstrādātajam konceptam paudusi prokuratūra, tiesībsargs, kā arī Ceļu policija. Likumprojekta teksts vēl tiks pilnveidots, tai skaitā ir liela varbūtība, ka tiks grozīts arī šādas jaunas procedūras nosaukums. (Eksperti pamatoti norāda, ka tā nav „vienošanās par soda izpildi administratīvā pārkāpuma lietā”, bet nosacīta piespriestā naudas soda samazināšana). Tomēr konceptuāli ideja ir atbalstīta, un tuvākajā laikā par to diskutēsim Juridiskās komisijas sēdē.

Aicinu arī šeit padalīties ar viedokļiem par iecerēto jauninājumu!

Likumprojekta un anotācijas teksts.

 
 
20 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Labais
1. Marts 2015 / 23:57
0
ATBILDĒT
Šobrīd jau vecs temats, bet tomēr. Pats regulējums tīri labs un pēc būtības tuvina administratīvo pārkāpumu procesu (lietvedību) kriminālprocesam. Pretēji Judina kunga viedoklim uzskatu, ka ir labi, ka administratīvo pārkāpumu lietām ir krimināltiesisks raksturs. Piemērojot visus KL un KPL principus tiek saglabāta krimināltiesību augstie vainīguma pierādīšanas un pārkāpuma kvalifikācijas standarti, bet process iesaistītajiem ir ļoti vienkāršs un savā ziņā draudzīgs. Tiek taupīts visu laiks, resursi, ir labs pārsūdzēšanas mehānisms, un panākta soda neizbēgamība vainīgajam. Runājot par jauno APPL koncepciju, tā vispār ir ideāla iespēja izslīpēt šo nozari un dekriminalizēt tādus noziedzīgus nodarījumus, kas pēc būtības ir pārāk sīki kriminālatbildībai (kā piem. sīkās zādzības, krāpšanas, piesavināšanās), bet aizņem nenormāli lielu daļu izmeklēšanas, kriminālvajāšanas un iztiesāšanas laika un resursus. Administratīvo pārkāpumu procesā var panākt gan tikai un vienīgi vainīgas personas sodīšanu, gan efektīvu zaudējumu kompensāciju piedziņu, vienlaikus nepadarot sodītos par nereabilitējamiem noziedzniekiem. Savā ziņā Administratīvo pārkāpumu process Latvijā ir "zelta vidusceļš" ko daudzās ES valstīs vēl tā nepazīst. Tapēc varam juridiski paspīdēt un izstrādāt to visu tā lai pārējiem ir ko pamācīties. Tikai LAPK lietās varēja atstāt kasācijas instanci, judikatūra praksē pārāk pietrūkst.
kaķis
14. Aprīlis 2014 / 15:33
0
ATBILDĒT
Par to cietušo neesamību. Saprotu, ka cietušais pēc definīcijas var būt fiziska vai juridiska persona (261.pants). Ja es būtu klaiņojošs kaķis un kāds pret mani cietsirdīgi izturētos (106.prim pants), tad tas nelietis atzīstot savu vainu un solot 10 dienu laikā nomaksāt sodu, pēc noklusējuma dabūtu 50% atlaidi?
Jautājums
24. Marts 2014 / 13:33
1
ATBILDĒT
Galvenais jautājums, vai šajā gadījumā būs iespēja samaksāt 50% no soda un turpināt administratīvā pārkāpuma lietu (iet runa par situāciju, kas izveidojusies, kad bija iespēja saņemt nodokļu uzrēķina samazinājumu, ja maksā labprātīgi; ja es nemaldos VID to interpretēja, kā attiecīgajai personai vairs nav tiesības pretendēt uz šo atlaidi, ja šī persona uzdrošinājusies pārsūdzēt nodokļu uzrēķinu, kas ir acīmredzami netaisnīgi). Piemēram, persona ir samaksājusi 50% no soda, bet uzskata ka lēmums ir prettiesisks (ar šādām darbībām parādot valstij, ka no soda samaksas neizvairās un apstrīdēšana nav vienkārši procesa vilcināšana), turpina strīdēties: ja zaudēs, tad nekas nav jāpiemaksā, ja uzvarēs, tad ir tiesības saņemt samaksāto atpakaļ.
Turklāt ļoti interesanti būtu redzēt, ka tiks risināts jautājums, kad ar vienu lēmumu/sodu ir noteikta atbildība par vairākiem pārkāpumiem.
Piemērs: Šobrīd valsts darba inspekcija pārkāpējam, kas nodarbina fizisko personu bez darba līguma un nesniedz par to attiecīgu ziņojumu/deklarāciju VID''am, uzliek vienu sodu (nenoteic par katru atsevišķi) par abiem pārkāpumiem. Kā šo jaunu iespēju varēs izmantot persona, kura piekrīt pārkāpumam saistībā ar deklarācijas nesniegšanu, bet nepiekrīt pārkāpumam saistībā ar darba līguma neslēgšanu. (identiski ar agresīvu braukšanu + ceļu noteikumu ievērošanu utt.)
Tāpat būtu interesanti zināt, vai būs aprakstītas tādas situācijas, kā, piemēram,
1. persona piekrīt, ka izdarīja pārkāpumu, bet nepiekrīt sodam;
2. kad persona piekrīt pārkāpumam, bet procesā ir būtiski pārkāpumi (jāpiebilst, ka papildus sodam, lēmumam par saukšanu pie administratīvās atbildības ir vairākas citas sekas);
3. persona piekrīt, ka izdarīja pārkāpumu, bet nepiekrīt kvalifikācijai
vai neizveidosies situācija, ka iestādes kļūdas dēļ (kā augstāk uzskaitītos piemēros), personai tiks atņemtas tiesības uz soda samazinājumu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 17
JAUNĀKĀS ESEJAS
BIBLIOTĒKA
CITAS ŠĪ AUTORA ESEJAS
 
RAKSTI ESEJU
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties