28. Novembris 2013 17:04
Jaunumi
Svarīgi jaunumi autortiesībās: atbalsta izpildītāju tiesību aizsardzības termiņa pagarinājumu
Saeima steidzamības kārtā pieņēmusi grozījumus Autortiesību likumā, ar kuriem atbalsta izpildītāju tiesību aizsardzības termiņa pagarinājumu
Ērika Goldringa, Leta

Lai pagarinātu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības uz to radīto skaņu ierakstu aizsardzību no 50 līdz 70 gadiem, kā arī, lai stiprinātu izpildītāju tiesības uz atlīdzību, Saeima ceturtdien, 28. novembrī, steidzamības kārtā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Autortiesību likumā, ar kuriem paredzēts pārņemt Eiropas Savienības direktīvu.

Saeimas veiktie likuma grozījumi arī paredz: ja izpildījums netiks fiksēts skaņu ierakstā, aizsardzības termiņš paliks nemainīts - 50 gadu no pirmās izpildījuma publiskošanas dienas.

Ja izpildītājs nodevis tiesības uz savu darbu fonogrammas producentam par vienreizēju atlīdzību, saskaņā ar iecerētajiem likuma grozījumiem viņš drīkstēs no fonogrammas producenta prasīt arī atlīdzību 20 procentu apmērā no skaņu ieraksta pārdošanas ieņēmumiem. Šo papildu atlīdzību izpildītājs būs tiesīgs saņemt katru gadu. Tiesības saņemt ikgadējo papildu atlīdzību administrēs mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija.

Savukārt gadījumos, ja izpildītājs fonogrammas producentam nodevis tiesības uz savu darbu par regulāru atlīdzību, arī 50 gadus pēc skaņu ieraksta fiksēšanas vai publiskošanas fonogrammas producents no izpildītājam paredzētās atlīdzības nedrīkstēs atskaitīt avansa vai citus līgumā paredzētos maksājumus.

Tāpat grozījumi paredz tiesības izpildītājam izbeigt līgumu ar fonogrammas producentu, ja fonogrammas producents nenodrošina iespēju iegādāties izpildītāja skaņu ierakstus pietiekamā daudzumā vai to pieejamību sabiedrībai citos veidos. Ja 12 mēnešu laikā, kopš izpildītājs paziņojis par nodomu līgumu izbeigt, fonogrammas producents nebūs nodrošinājis ierakstu pieejamību, līgumu varēs lauzt.

Likums stāsies spēkā 2014. gada 1. janvārī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties