5. Decembris 2013 13:20
Jaunumi
Pretkorupcijas seminārs par soda neizbēgamību un brīvības vērtību

Šā gada 4. decembrī norisinājās seminārs valsts amatpersonām „Korupcijas sekas: soda neizbēgamība un brīvības vērtība”, kuru rīkoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi (IeVP).

„Bieži vien tikai tad, kad lieta ir izskatīta un amatpersonai tiek paziņots KNAB pieņemtais lēmums, amatpersona reāli apzinās, ka tās vārds un izdarītais pārkāpums tiks publiskots un būs pieejams sabiedrībai veselu gadu no lēmuma izpildes dienas,” tā, atklājot semināru klātesošajiem, sacīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks. Viņš uzsvēra, ka korupcijas apkarošanā un novēršanā ir svarīga dažādu institūciju sadarbība. IeVP priekšniece Ilona Spure semināra dalībniekiem norādīja, ka „runājot par korupciju un tās novēršanu ir ļoti svarīgi runāt par atbildību. Šobrīd Latvijā pastāv problēma, ka gan zemāka, gan arī augsta līmeņa valsts amatpersonas neapzinās, ka viņiem līdz ar amatu nāk atbildība. Atbildība gan par savu pienākumu izpildi, gan godprātību valsts pārvaldē”.

Valsts amatpersonas no tādām institūcijām kā Veselības inspekcija, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Iepirkumu uzraudzības birojs, Lauku atbalsta dienests, Pārtikas un veterinārais dienests, Valsts ieņēmumu dienests, Ekonomikas ministrija, Maksātnespējas administrācija, Iekšlietu ministrija, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Ģenerālprokuratūra un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde semināra laikā uzzināja par korupcijas cēloņiem, to kaitīgumu un krimināltiesiskajiem aspektiem, kā arī meklēja atbildes uz jautājumiem, kāpēc cilvēks ir gatavs rīkoties prettiesiski un kāda ir brīvības vērtība. Semināru vadīja KNAB izmeklētājs Dr.iur. Jānis Baumanis un Latvijas Universitātes asociētā profesore Dr.psych. Ieva Bite.

Dalībnieki pirms semināra apmeklēja cietuma telpas, ielūkojoties arī ieslodzīto kamerās. Cietuma muzejā dalībnieki bija izbrīnīti par ieslodzīto un viņu brīvībā esošo draugu un radinieku izdomu - mobilie telefoni, kas iemontēti atslēgu piekariņā vai metāla krūzē. Ieslodzījuma vietas darbinieki izrādīja arī pašgatavotu ierīci, kura ar saspiesta gaisa palīdzību mobilos telefonus un citus "sūtījumus" varēja pārvietot pat 800 metrus - pāri cietuma mūriem.

Veicot izglītojošo darbu, KNAB regulāri aicina institūcijas un amatpersonas domāt par korupcijas risku apzināšanu un novēršanu, piedalīties aktuālu tēmu apspriešanā un apmācībās, kā arī iesaistīties tādas publiskās pārvaldes veidošanā, kurā korupcijai nav vietas. Šoreiz KNAB sadarbībā ar IeVP organizēja semināru neierastā vidē – cietumā, kas izvēlēta ar mērķi veicināt diskusiju par pretkorupcijas pasākumu lomu noziegumu novēršanā. Ņemot vērā plašo interesi no valsts institūciju puses, KNAB sadarbībā ar IeVP plāno līdzīgu semināru organizēt arī 2014.gada sākumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties