18. Decembris 2013 10:45
Jaunumi
No 2015. gada Augstākā tiesa krimināllietas skatīs vienīgi kasācijas kārtībā
Likumā „Par tiesu varu” iezīmēta pāreja uz tā dēvēto tīro tiesu instanču sistēmu, kas paredz pakāpenisku atteikšanos no Augstākās tiesas palātām.
Edijs Pālens, Leta

Lai nodrošinātu, ka Augstākā tiesa (AT) no 2015. gada vairs neskata krimināllietas apelācijas kārtībā un funkcionē vienīgi kā kasācijas instance, Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 17. decembrī, otrajā lasījumā atbalstīja attiecīgās izmaiņas Kriminālprocesa likumā. Likumprojekts atzīts par steidzamu un galīgajā lasījumā Saeimā tiks skatīs 19. decembrī.

Likumā „Par tiesu varu” iezīmēta pāreja uz tā dēvēto tīro tiesu instanču sistēmu, paredzot, ka visas lietas kā pirmās instances tiesa skatīs rajona (pilsētas) tiesa. Apelācijas kārtībā lietas iztiesās apgabaltiesa, bet kasācijas kārtībā – AT. Šāda kārtība ir viens no soļiem, lai paātrinātu tiesu darbu. Līdzšinējā kārtība noteica, ka atsevišķu kategoriju lietas kā pirmā instance skata apgabaltiesa, otrajā instancē - attiecīga AT palāta, bet kasācijas instancē – AT Senāts. Pārejot uz jauno sistēmu, paredzēts pakāpeniski pilnībā atteikties no AT palātām.

Jau kopš 2012. gada 1. jūlija apgabaltiesai jaunas lietas kā pirmās instances tiesai netiek nodotas, tādējādi visas lietas sākotnēji skata rajona (pilsētas) tiesa. Komisijas atbalstītie Kriminālprocesa likuma grozījumi ievieš pārejas noteikumus. Saskaņā ar tiem apgabaltiesā kā pirmajā instancē skatītas lietas, kurās nolēmumi apelācijas kārtībā būs pārsūdzēti pēc 2014. gada 1. janvāra, netiks nodotas AT Krimināllietu tiesu palātai, bet tiks izskatītas apgabaltiesā citā sastāvā.

Tāpat likuma grozījumi nosaka, ka lietas, kas nodotas Krimināllietu tiesu palātai kā apelācijas instancei, bet kurās tiesas izmeklēšana nebūs uzsākta līdz 2014. gada 30. jūnijam, tiks nodotas apgabaltiesai izskatīšanai apelācijas kārtībā. Apgabaltiesa lietu varēs sākt skatīt pēc 2015. gada 1. janvāra, kad savu darbību beigs Krimināllietu tiesu palāta.

Savukārt lietas, kurās AT Krimināllietu tiesu palātā būs uzsākta izmeklēšana, bet līdz 2014. gada 31. decembrim nebūs izskatītas, tiks nodotas iztiesāšanai no jauna apgabaltiesā.

Savukārt gadījumos, kad apgabaltiesā kā pirmās instances tiesā skatītā lieta ir apturēta un tiesvedība neturpinās, šādas lietas plānots nodot izskatīšanai rajona (pilsētas) tiesā kā pirmajā instancē.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā patlaban ir tikai septiņi tiesneši, un krimināllietas apelācijas kārtībā tiek iztiesātas koleģiāli trīs tiesnešu sastāvā. Tādējādi lietu izskatīšanas termiņi ir nesamērīgi ilgi un uz to izskatīšanu palātā jāgaida gadiem, bet atlikto lietu īpatsvars tuvojas 50 procentiem.

Plānots, ka grozījumi Kriminālprocesa likumā stāsies spēkā 2014. gada 1. janvārī.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties