2. Janvāris 2014 12:30
Jaunumi
Izmaiņas Augstākās tiesas vadībā

Augstākās tiesas priekšsēdētājam turpmāk nebūs vietnieku, pagaidu prombūtnes laikā priekšsēdētāju pēc viņa rīkojuma aizstās viens no departamentu priekšsēdētājiem. Šāda kārtība izriet no grozījumiem likumā „Par tiesu varu”, kas attiecībā uz Augstākās tiesas reorganizāciju stājās spēkā šā gada 1.janvāri.

Līdz ar minētajiem jauninājumiem tiek izmainīts arī Augstākās tiesas vadības modelis, kāds tas bija kopš Augstākās tiesas Senāta un tiesu palātu izveidošanas 1995.gadā. Līdz šim Augstākās tiesas priekšsēdētājam bija divi vietnieki, ko ievēlēja Augstākās tiesas plēnums no departamentu un palātu priekšsēdētāju vidus. Kopš 1995.gada Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks bija Civillietu tiesu palātas priekšsēdētājs Gunārs Aigars, otrs vietnieks kopš 2010.gada – Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe.
Līdz ar grozījumiem likumā „Par tiesu varu” neskaidrs kļuva Tiesnešu disciplinārkolēģijas vadības jautājums, jo saskaņā ar Tiesnešu disciplinārās atbildības likumu šīs kolēģijas priekšsēdētāja pienākumus pilda Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks. Likumdevējs šo neskaidrību novērsa, ar nākamajiem – 2013.gada 28.septembra grozījumiem likumā „Par tiesu varu” – nosakot, ka bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks, kas ievēlēts par Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekli un pilda kolēģijas priekšsēdētāja pienākumus, turpina tos pildīt līdz Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā noteiktā četru gadu pilnvaru termiņa beigām. Līdz ar to bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe turpinās pildīt Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja pienākumus līdz šī gada rudenim, kad beidzas 2010.gadā ievēlētās Tiesnešu disciplinārkolēģijas pilnvaras.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties