7. Janvāris 2014 16:44
Jaunumi
Atbalsta konvenciju par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu

Šodien, 7.janvārī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas iesniegto likumprojektu „Par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Konvenciju par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos”. Likumprojekts paredz pieņemt un apstiprināt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 1997.gada 21.novembra Konvenciju par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos (turpmāk – Konvencija), kā arī nosaka atbildīgās institūcijas par Konvencijas saistību izpildi.

2013.gada 3.oktobrī Latvija kļuva par pilntiesīgu OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas (turpmāk - Darba grupa) dalībvalsti un tika uzaicināta  pievienoties Konvencijai. Tās ratifikācija ir ļoti svarīgs priekšnosacījums Latvijas iestāšanās OECD un tiek uzskatīta par efektīvāko starptautisko pretkorupcijas instrumentu. Konvencijā iekļautie pienākumi dalībvalstīm ir vērsti uz vairāku mērķu sasniegšanu:

  1. novērst un apkarot ārvalstu amatpersonu kukuļošanu saistībā ar starptautiskajiem biznesa darījumiem, paredzot kriminālatbildību par šāda veida kukuļošanu;
  2. nodrošināt atbildības piemērošanu juridiskajām personām par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu;
  3. nodrošināt valsts spēju sekmīgi apkarot starptautisko kukuļošanu, kā arī veicināt starptautisko sadarbību šī noziedzīgā nodarījuma izskaušanā.

Lai nodrošinātu Latvijas normatīvo aktu atbilstību Konvencijas normām, tika pilnveidotas Krimināllikuma, Kriminālprocesa likuma un likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normas, kas regulē gan kukuļošanas kriminalizēšanu, gan juridiskās personas atbildību par Krimināllikumā noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kā arī palīdz apkarot korupciju starptautiskajos biznesa darījumos.

Ko tas nozīmēs Latvijas uzņēmumiem? Pēdējo gadu laikā vērojama Latvijas tautsaimniecības izaugsme, kā rezultātā pieaug Latvijas eksporta apjomi. Aizvien vairāk uzņēmumu eksportē savu preci, tādējādi meklējot vai paplašinot produkcijas noieta tirgu. Taču jāraugās, lai uzņēmumi neizmantotu kukuļdošanu kā līdzekli tirgus iekarošanai vai peļņas gūšanai.

”Lai nodrošinātu ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā, viens no galvenajiem uzdevumiem un izaicinājumiem ir novērst kukuļošanu biznesa darījumos gan valsts, gan starptautiskā līmenī”, pauž tieslietu ministrs Jānis Bordāns. 

Lai nodrošinātu Konvencijas saistību izpildi attiecībā uz juridisko personu atbildību, Krimināllikumā tika iestrādāta norma, kas turpmāk paredz juridiskās personas atbildību par fiziskās personas izdarīto noziedzīgo nodarījumu, ja tas veikts nepietiekamas pārraudzības vai kontroles rezultātā. Tāpēc Latvijas uzņēmējiem būtu jāievieš iekšējās kontroles mehānismi, kā arī jāveic atbilstoši pretkorupcijas pasākumi, lai nodrošinātu attiecīgu kontroli un uzraudzību pār uzņēmuma darbiniekiem. 

Ar pilnu likumprojekta tekstu  iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.
Lai nodrošinātu savlaicīgu iestāšanās sarunu pabeigšanu un dalībvalsts statusa iegūšanu OECD, Konvenciju ir nepieciešams ratificēt un iesniegt OECD ratifikācijas instrumentu līdz šā gada 30. maijam, tāpēc Tieslietu ministrija cer uz sekmīgu likumprojekta atbalstīšanu Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties