16. Janvāris 2014 12:08
Jaunumi
Reģistrācijas apliecības uzņēmumiem izsniegs pēc pieprasījuma

Reģistrējot uzņēmumu, reģistrācijas apliecības saņemšana turpmāk nebūs obligāta. To paredz ceturtdien, 16.janvārī, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie likumu grozījumi.

Reģistrācijas apliecības vai to dublikātus Uzņēmumu reģistrs turpmāk izsniegs tikai pēc uzņēmēja pieprasījuma par maksu. Pašlaik pēc uzņēmuma reģistrēšanas uzņēmējam tiek izsniegta izdrukāta reģistrācijas apliecība.

Likumprojektu autori norādījuši, ka reģistrācijas apliecības apliecina vienīgi reģistrācijas faktu, bet ne to, ka uzņēmums joprojām pastāv un darbojas. Atteikšanās no reģistrācijas apliecībām mazinās administratīvo slogu uzņēmējiem un komercreģistra iestādes administratīvās izmaksas.

Regulējumā ieviesta arī ārkārtas dividenžu izmaksu iespēja, kas noteic, ka uzņēmumi turpmāk varēs dividendes izmaksāt reizi ceturksnī, nevis kā līdz šim - reizi gadā. Komerclikumā noteikts, kā un kādos gadījumos ārkārtas dividendes varēs izmaksāt, tostarp, ka uzņēmums tajās varēs izmaksāt ne vairāk kā 85 procentus no peļņas un valdei būs jāapliecina: šī izmaksa nerada risku uzņēmuma saistību izpildei. Šāda kārtība stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

Tāpat regulējumā iekļauta norma, kas noteic - ja personai, kas uzņēmumā ieņem kādu amatu, tiek ierobežota rīcībspēja un nodibināta aizgādnība, aizgādnim par to nekavējoties jāinformē komersants.

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Komerclikumā, likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā. Izmaiņas likumos stāsies spēkā šī gada 17.februārī.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties