17. Janvāris 2014 12:07
Jaunumi
Ārlietu ministrija pauž bažas par Ukrainā pieņemtiem likumu grozījumiem

Ārlietu ministrija ir nobažījušies par 2014.gada 16.janvārī Ukrainas Augstākās Padomes (Verhovna Rada) pieņemtajiem grozījumiem likumos. Analīze liecina, ka tie ir vērtējami kā pretrunīgi un paredz būtisku cilvēktiesību, kā arī pamatbrīvību ierobežošanu. Īpaši satrauc pieņemto likumu grozījumu plašais ierobežojošais personu pamatbrīvību raksturs (vārda brīvība, pulcēšanās brīvība, asociācijas brīvība). Vairāku pieņemto likumu grozījumu gars un normas ir pretrunā ar Eiropas demokrātiskajām pamatvērtībām un Ukrainas starptautiskajām saistībām.

latvijas Ārlietu ministriju uztrauc, ka minēto grozījumu pieņemšana Ukrainas parlamentā notikusi steigā, bez apspriešanas un konsultācijām ar pilsonisko sabiedrību, mediju kopienu, opozīciju un attiecīgo jomu ekspertiem. Tāpat pastāv pamatotas šaubas, vai likumu grozījumu pieņemšanas laikā 16. janvārī pilnībā tika ievērotas Ukrainas parlamenta atbilstošās iekšējas procedūras. Būtiski, lai tiktu izvērtēta pieņemto likumu grozījumu atbilstība Ukrainas konstitūcijā garantētajām tiesībām, gan arī atbilstība Ukrainas starptautiskajām saistībām.

Ministrija aicina Ukrainas augstāko politisko vadību ņemt vērā starptautisko organizāciju pārstāvju (EDSO, Eiropas Padome) paustās bažas par likumu grozījumiem. Šo likumu grozījumu stāšanās spēkā būs nopietns apdraudējums Ukrainas demokrātijas kursam. Aicinām veikt atbilstības starptautiskajām saistībām ekspertīzi pirms šo jauno normu stāšanās spēkā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties