21. Janvāris 2014 11:17
Jaunumi
Tieslietu ministrs: pēdējā laikā mani bieži saukuši par reformatoru
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: "Kļūstot par ministru, es gribēju palīdzēt nozarei attīstīties".
Foto: Boriss Koļesņikovs

“Pārdomājot amatā aizvadīto pusotru gadu, jāatzīst, ka jaunajam tieslietu ministram mantojumā paliks daudzas lietas. Viss, ko esmu iesācis, prasa turpmāku politisko virzību. Tas attiecas uz aizsāktajiem darbiem gan tiesu sistēmas jomā, gan uzņēmējdarbības vides sakārtošanas jomā, gan kriminālsodu izpildes jomā,” savā publikācijā šīs nedēļas žurnālā JURISTA VĀRDS atzīst tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Šajā rakstā ministrs atskatījies uz aizvadīto laiku amatā, izvērtējot gan paveikto, gan iezīmējot turpmāk nozarē vēl darāmo. Runājot par savu veikumu tieslietu nozarē, J.Bordāns atzīst:  “Pēdējā laikā mani samērā bieži sākuši saukt par reformatoru. Lai gan patiesībā līdz šim nebiju domājis, ka tāds esmu, jo nekļuvu par ministru ar mērķi kaut ko reformēt: tieslietu sistēma tiek reformēta kopš komunistu laikiem. Kļūstot par ministru, es gribēju palīdzēt nozarei attīstīties.

Agrākiem politiķu mēģinājumiem realizēt kādas pārmaiņas tieslietu sistēmā bieži pretojās nozares personālijas. Tāpēc tagad mani priecē fakts, ka mums – tieslietu sistēmā – šobrīd ir labi nokomplektējies apgabaltiesu priekšsēdētāju sastāvs, kas ir pamats tiesu varas turpmākai attīstībai. Arī daudzās citās tieslietu nozares iestādēs ir jauni – bet nozarē pieredzējuši – vadītāji, kuriem, manuprāt, piemīt pietiekams potenciāls mainīt attieksmi pret veicamo darbu.

Vēl viena lieta, ko man gribētos uzsvērt, ir attieksmes maiņa pret tiesiskumu ārpus nozares. Tolaik, kad uzsāku darbu Tieslietu ministrijā un valdībā, par tiesiskumu nerunāja. Arī Nacionālās attīstības plānā to neiekļāva. Taču tajā brīdī, kad premjers, atkāpjoties no amata, teica runu, pirmo reizi kā viens no valsts attīstības turpmākajiem uzdevumiem izskanēja tiesiskuma nostiprināšana. Es domāju, ka tas ir labs signāls visai mūsu nozarei par to, ka izmaiņas ir sākušās. Turklāt tās ir ieraudzījuši un novērtējuši arī cilvēki ārpus mūsu nozares.

Atskatoties uz paveikto, jāatzīst, ka daudzas pārmaiņas nākušas smagi, bet tādas ir jebkuras pārmaiņas, un politiķis jau tāpēc ir politiķis, lai domātu valstiski.”

J.Bordāna raksta “Atjaunojot sabiedrības ticību tiesiskumam” pilnā versija pieejama autorizētajiem žurnāla JURISTA VĀRDS abonentiem.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties