30. Janvāris 2014 12:43
Jaunumi
Latvija ratificē līgumu par Eiropas Stabilitātes mehānismu

Saeima ceturtdien, 30.janvārī, galīgajā lasījumā pieņēma likumu „Par Līgumu par Eiropas Stabilitātes mehānisma dibināšanu”, tādējādi Latvija kā eirozonas valsts kļūst par pilntiesīgu Eiropas Stabilitātes mehānisma dalībvalsti.

Galīgajā lasījumā pieņemts arī regulējums, kas nosaka Latvijas pārstāvības jautājumus Eiropas Stabilitātes mehānisma institūcijās - valdē un direktoru padomē.

Līgums noteic, ka visas dalībvalstis, iestājoties eirozonā, kļūst par Eiropas Stabilitātes mehānisma dalībvalstīm ar pilnām tiesībām un pienākumiem.

Eiropas Stabilitātes mehānisma mērķis ir finansiāla atbalsta un stabilitātes sniegšana dalībvalstīm, kas piedzīvo vai kurām draud smagas finanšu problēmas, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu visas eirozonas un tās dalībvalstu finansiālo stabilitāti.

Plānots, ka pirmajos piecos gados pēc iestāšanās eirozonā Latvijai stabilitātes mehānismā ik gadu būs jāiegulda aptuveni 44 miljoni eiro, bet pēc 12 gadu pārejas perioda – 130 miljoni eiro.

Saskaņā ar ratificēto līgumu Ministru kabinetam (MK) par Latvijas pārstāvi valdē būs jāieceļ finanšu ministrs, bet pārstāvja vietnieku valdē MK iecels pēc finanšu ministra priekšlikuma. Savukārt Latvijas pārstāvis un viņa vietnieks direktoru padomē būs jāieceļ finanšu ministram.

Atkarībā no pieņemamā lēmuma veida Latvijas pārstāvim valdē būs jāsaņem Saeimas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vai arī MK piekrišana.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties