14. Februāris 2014 13:20
Jaunumi / Tiesu prakse
Satversmes tiesā ierosināta lieta par Mežaparka lokālplānojumu

Trešdien, 12.februārī, Satversmes tiesas 1.kolēģija ierosināja lietu „Par Rīgas domes 2013.gada 18.jūnija saistošo noteikumu Nr. 221 „Kultūras un atpūtas parka „Mežaparks” teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi” 55. un 56.punkta, kā arī pielikuma Nr.1 „Teritorijas plānotā (atļautā) izmantošana”, ciktāl tie attiecas uz nekustamā īpašuma Pāvu ielā 10, Rīgā (kadastra Nr. 0100 095 0003) plānoto (atļauto) izmantošanu, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 105. pantam”.

Apstrīdētās normas

Apstrīdētās normas ir daļa no tiesību normu kopuma, kas veido lokālplānojumu kultūras un atpūtas parka „Mežaparks” teritorijai Rīgā un konkrēti skar nekustamo īpašumu Pāvu ielā 10. Saskaņā ar apstrīdētajām normām nekustamais īpašums atrodas jauktas apbūves teritorijā, un tajā ir aizliegta jaunu dzīvojamo ēku būvniecība.

Augstāka juridiskā spēka norma

Satversmes 105.pants: „Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību..”

Lietas fakti

Lieta ierosināta pēc SIA „NIF Zemes īpašumi” konstitucionālās sūdzības. Sūdzības iesniedzēja norāda, ka nekustamais īpašums Pāvu ielā 10 atrodas dzīvojamā kvartālā, kurā lielākā daļa īpašumu ir privātmāju apbūve, tādēļ vispiemērotākais izmantošanas veids šim īpašumam esot dzīvojamā apbūve. Līdz tam – iepriekšējā teritorijas plānojuma darbības laikā - šajā īpašumā esot bijusi atļauta dzīvojamo ēku būvniecība. Apstrīdētās normas, kas šobrīd būvniecību liedz, pēc sūdzības iesniedzēja viedokļa, nepamatoti aizskar tā īpašuma tiesības.

Tiesas procedūra

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Rīgas domi līdz 2014.gada 14.aprīlim iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2014.gada 12.jūlijs. Par lietas izskatīšanas procesu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
TIESU PRAKSE
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties