19. Februāris 2014 15:53
Jaunumi
Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 19.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties.

„Likumprojektu nolēmām virzīt tālāk, un tā būs iespēja pašvaldībām, kas vēlēsies, apvienojoties veidot jaunas administratīvās teritorijas, lai kopīgi risinātu iedzīvotājiem aktuālus jautājumus. Lūgsim Saeimu noteikt vienu mēnesi garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, bet no atbildīgās ministrijas gaidām skaidru rīcības plānu, kā realizēt šo ieceri,” uzsvēra Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Grozījumi paredz:lai pašvaldību apvienošanās nebūtu haotiska, administratīvo teritoriju grupas, kuru ietvaros pašvaldības var apvienoties, noteiks Ministru kabinets. Lēmumu par apvienošanos un jaunveidojamās administratīvās teritorijas nosaukumus pieņems apvienošanā ieinteresētās pašvaldības dome. Pieņemtais lēmums būs jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kas sagatavos attiecīgu likumprojektu izskatīšanai Saeimā.

Galīgo lēmumu par pašvaldību apvienošanu, izvērtējot iedzīvotāju intereses un attiecīgo pašvaldību lēmumus, pieņems Saeima. Plānots, ka pašvaldības varēs apvienoties gan pirms, gan arī pēc kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Izmaiņas likumā rosinātas, jo pēc administratīvi teritoriālās reformas izveidoti daudzi novadi, kas neatbilst novadu veidošanas kritērijiem un kuros nav spēcīgu attīstības centru, kā arī ir samērā daudz nelielu pašvaldību, kas nespēj patsāvīgi realizēt savas funkcijas. Tāpat reformas rezultātā ir izveidojusies iedzīvotāju skaita ziņā ļoti neviendabīga novadu pašvaldību sistēma, un tas apgrūtina tālāko publiskās pārvaldes pilnveides procesu un atsevišķu valsts pārvaldes funkciju nodošanu pašvaldībām, norāda likumprojekta autori.

Par grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties