21. Februāris 2014 12:16
Jaunumi
Diskutē par korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnēm 2014. - 2020.gadam

Ceturtdien, 20.februārī, notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriskās konsultatīvās padomes (SKP) sēde.Tajā KNAB prezentēja jaunizveidotās Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu „Korupcijas novēršanas un apkarošanas programma 2014. - 2020. gadam” projektu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas plānotās prioritātes ir pārorientēt pretkorupcijas politiku no ārējās kontroles, ko veic kontroles institūcijas, uz resoru un institūciju iekšējo kontroli, kā arī panākt atklātumu publiskās pārvaldes cilvēkresursu atlasē, piesaistot motivētu personālu.

Saistībā ar valsts pārvaldes personālpolitiku KNAB izstrādātajā programmā izvirza šādu apakšmērķi – nodrošināt tādu publiskās pārvaldes cilvēkresursu vadības politiku, kas izslēdz motivāciju koruptīvai rīcībai.

KNAB vēlas izveidot patstāvīgi darbojošos iekšējās kontroles sistēmu, kas maksimāli ierobežo korupcijas rašanās iespējas valsts, pašvaldību un privātajā sektorā.

Veikto aptauju rezultāti apliecinājuši, ka joprojām sabiedrībā pastāv augsta tolerance pret kukuļdošanu, jo vairums no Latvijas iedzīvotājiem ir gatavi dot kukuli. Līdz ar to papildus uzmanība tiks pievērsta arī privātajam sektoram. Tas tiks darīts, iesaistot nevalstisko sektoru, korupcijas novēršanā un sabiedrības neiecietības veicināšanā pret korupciju.

Diskusijas SKP dalībnieku vidū raisīja personāla politikas jautājums. Tika pausts viedoklis, ka personām, kuras vēlas ieņemt amatu valsts pārvaldē, būtu nepieciešams veikt motivācijas pārbaudi. Izskanēja arī priekšlikums, ka valsts pārvaldē personas amatā ieceltu nevis konkursu kārtībā, bet gan iestādes vadītājs aicinātu sev zināmas personas, kas būtu piemērotas viņa vadītajā organizācijā.

Sēdes noslēgumā KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks atzina, ka pastāv problēma par profesionālu kadru trūkumu tiesību sargājošās institūcijās. Klātesošie bija vienisprātis, ka jāaktualizē jautājums par iespējamu Policijas Akadēmijas atjaunošanu vai kādas citas specializētās augstākās izglītības iestādes dibināšanu, lai sagatavotu profesionālus un zinošus kadrus visām Latvijas tiesību sargājošām instutūcijām. SKP vienojās, ka jau tuvākajā laikā šo jautājumu virzīs kopīgai apspriedei ar Ģenerālprokuratūras, Iekšlietu  un Izglītības un zinātnes ministrijas un citiem šīs jomas pārstāvjiem.

KNAB SKP izveidota 2004.gadā ar mērķi nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties